Новини
30 Серпня 2021
675

У Китаї почнуть видаляти із соцмереж контент, що “очорнює” економіку країни

Пекін дав зрозуміти, що буде і далі вводити нові обмеження для бізнесу

Фото: Getty Images

Влада Китаю почне видаляти із соціальних мереж контент, що “очорнює” економіку країни, йдеться на сайті адміністрації кіберпростору Китаю.

Так влада планує боротися у соцмережах з комерційними платформами та акаунтами, які публікують фінансову інформацію, “шкідливу для економіки КНР”.

Комерційні вебсайти і платформи повинні будуть видаляти пости з такою фінансовою інформацією. Сайти, що публікують повідомлення або коментарі іноземних ЗМІ, помилково інтерпретують “внутрішні фінансові справи Китаю”, будуть переслідуватися.

Китайські репресії проти різних індустрій — від чорної металургії до освіти й нерухомості — підірвали фінансові ринки та обмежили перспективу зростання другої найбільшої економіки світу, вважають експерти Bloomberg.

Пекін дав зрозуміти, що буде і далі вводити нові обмеження для бізнесу. Але економісти впевнені, що владі потрібно акуратніше управляти темпами та інтенсивністю репресій проти економіки, яка через нові спалахи коронавірусу слабшає швидше, ніж очікувалося. Проте голова правлячої партії Сі Цзіньпін заявив, що Китай досягне головних економічних і соціальних показників, встановлених на 2021 рік, і при цьому збереже контроль над поширенням коронавірусу.

Складно передбачити наслідки обмежень на зростання економіки в довгостроковій перспективі, але можна оцінити, як позначаються рішення уряду на бізнесі вже зараз, вказує агенція.

Китай встановив амбітну мету — позбутися від викидів вуглецю до 2060 року. Завдання досить складне з урахуванням того, що викиди поки навіть не досягли свого піку. Відповідно до своїх планів Пекін пообіцяв підвищити використання відновлюваних джерел енергії та розробити нові технології для поглинання викидів.

Всупереч тому, що керівництво Комуністичної партії попросило утриматися від будь-яких радикальних заходів, влада також зобов’язалася скоротити виробництво сталі — на чорну металургію припадає понад 15% викидів у країні. Наслідки цього рішення позначилися на промисловості. Виробництво сталі в липні скоротилося на найнижчу оцінку за 15 місяців. Видобуток вугілля теж скоротилося до найнижчого рівня за останні чотири місяці.

Темпи скорочення викидів вуглецю можуть обмежити економічне зростання, якщо попит перевищить пропозицію. “Економічне зростання — це короткострокова мета, в той час, як зниження видобутку сталі — це довгострокова мета. Якщо виникає конфлікт, необхідно ставити в пріоритет економічне зростання і зайнятість населення”, — зазначив провідний економіст з Китаю та Північної Азії в Standard Chartered Plc Дін Шуан.

Комуністична партія Китаю останні роки взяла курс на “загальне процвітання”. Сі Цзіньпін заявив про необхідність “розумного коригування надмірних доходів” і закликав багатих людей бути ближче до суспільства. Деякі великі компанії вже прислухались до поради лідера. Так, наприклад, фірма Pinduoduo обіцяла пожертвувати $1,5 млрд прибутку на допомогу фермерам.

Нагадаємо, влада Китаю планує ввести заборону на проведення IPO за кордоном для компаній, що зберігають великі обсяги конфіденційних даних користувачів.

Раніше Investory News писали, що біржі США злякалися китайських репресій. Через падіння акцій китайських компаній іноземні інвестори ризикують втратити гроші.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram