Новини
3 Травня 2019
782

У державний бюджет від Нацбанку надійшло 47,6 млрд грн

Ще 17,3 млрд грн НБУ перерахує протягом року

В останні дні квітня Національний банк України перерахував до державного бюджету з 64,878 млрд грн прибутку за 2018 рік – 47,6 млрд грн. Ще 17,3 млрд грн, що залишилися, НБУ повинен перерахувати протягом 2019 року, передає Інтерфакс-Україна, посилаючись на звітність Держказначейства в четвер.

“Минулого року НБУ також почав платежі до держбюджету у квітні, проте тоді перший транш склав 15 млрд грн”, – нагадали у відомстві.

І додали, що в травні минулого року центробанк направив до держбюджету 17 млрд грн, в червні – 6 млрд грн і в серпні – останні 6,61 млрд грн. Що сумарно дало 44,6 млрд грн при закладених в держбюджеті минулого року 50,55 млрд грн.

“23 квітня Нацбанк повідомив, що погодить з Мінфіном графік перерахування до держбюджету цього року 64,878 млрд грн, проте до теперішнього часу цей графік не оголошувався”, – пише видання.

І зазначає, що без додаткових виплат Нацбанку доходи держбюджету у квітні цього року були б рівні його доходів у квітні минулого. “Завдяки НБУ держбюджет минулого місяця отримав 111,94 млрд грн, але це все одно на 4,1% менше плану”, – повідомляє Інтрефакс-Україна.

Таким чином платіж НБУ зумовив рекордні для початку травня залишки на єдиному казначейському рахунку (ЄКР) – 36,85 млрд грн.

На думку міністра фінансів Оксани Маркарової, рекордний обсяг залишків на ЄКР пов’язаний не тільки з траншем НБУ. “Мінфін виконує план запозичень, не чекаючи другої половини року та оперативно заміщаючи приватизацію, яка повинна була б поповнити держбюджет уже в першому кварталі, але так і не відбулася”, – зазначила вона в коментарях до посту координатора експертної платформи НБУ Андрія Блінова в Facebook.

Міністр пояснила, що дохід від НБУ – це запланований дохід, отриманий відповідно до розпису у квітні в сумі, що відповідає закладеній в бюджет.

“Тому нічого рекордного немає. Просто робимо нормально свою роботу. Це ілюстрація нормального управління ліквідністю”, – підкреслила Оксана Маркарова.

Як повідомлялося, в держбюджеті-2019 надходження від НБУ були заплановані в розмірі 47,6 млрд грн.

“Однак у реальності вони виявилися істотно вище, оскільки включали обумовлений зміною облікової політики в частині обліку курсових різниць за операціями в іноземній валюті, монетарного золота та банківських металах одноразовий ефект, який в результаті перерахунку за період 2012-2017 років склав 22,01 млрд грн”, – зазначає видання, нагадуючи, що на травень припадають пікові виплати за держборгом, які Мінфін у квітні оцінював в 77,8 млрд грн.

Раніше Investory News писали, що доходи державного бюджету за підсумками першого місяця поточного року становили 54,49 млрд грн, що на 6,56 млрд грн менше запланованого показника. Фінансові результати січня 2019 року виявилися на 0,7 млрд грн нижчі, аніж доходи за січень 2018 року.

Окрім того, за інформацією Державної казначейської служби України, державний бюджет за 2018 рік виконано з дефіцитом 59,2 млрд грн при затвердженому рівні в 94,1 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram