Драйв
18 Березня 2021
2 018

Travel-сервіси, пандемія й туризм: Як подорожувати з комфортом у 2021-му?

Люди продовжують відкривати для себе нові куточки світу навіть попри коронавірус

Затяті мандрівники знають, щоб подорож пройшла вдало потрібно все детально спланувати. Першою чергою мова йде про переліт, житло та активності. Наразі через складну ситуацію з коронавірусом додалося ще декілька факторів — наявність тесту на COVID-19, двотижневий карантин по прибуттю, нові правила перетину кордону й так далі. Попри це люди, для яких мандрівки — ковток свіжого повітря, продовжують подорожувати й активно при цьому користуватися різноманітними travel-помічниками.

Серед найпопулярніших Airbnb — онлайн-сервіс з розміщення, пошуку та короткострокової оренди житла по всьому світу. Чому його обирають найчастіше? Як зазначають опитані Investory News travel-блогери, Airbnb надає можливість відчути колоритність місцевості та на певний час стати її частиною.

“Я люблю зупинятися у приватних оселях, там відчувається затишок і можна поспостерігати як живуть люди, познайомитися з ними, поспілкуватися, та, звісно, зекономити. Це своєрідне занурення у місцеву культуру”, — розповідає travel-блогерша, експерт з самостійних подорожей, автор проєкту “Сам собі Колумб” Ірена Журавель.

До речі, під час пандемії в Airbnb серйозно поставилися до питань безпеки та з жовтня минулого року ввели нові правила щодо прибирання у квартирах чи будинках, з якими співпрацюють.

“Господарі по всьому світу (за винятком Китаю) слідуватимуть розширеному протоколу прибирання, що має п’ять етапів — довіднику Airbnb, що розроблений за підтримки колишнього головного хірурга США доктора Вівека Мурті й експертів у сфері охорони здоров’я й гостинності”, — йдеться у повідомленні на сайті компанії.

Тепер, користуючись сервісом потрібно звертати увагу й на те, чи містить оголошення на сайті Airbnb спеціальний значок іскри (у верхній частині), який означає, що господар дотримується нових правил щодо прибирання.

Серед інших цікавих сервісів — гід путівник Izi.travel. Це своєрідний майданчик, розроблений 2011 року командою інноваторів з Голландії, спільно з інвестором зі Швейцарії, який об’єднує творців мультимедійних гідів з усього світу та мільйони мандрівників. Погодьтеся, відвідувати різноманітні історичні об’єкти чи місцевість набагато цікавіше, коли заздалегідь дізнаєшся про них нові факти чи історію створення.

Одним із головних атрибутів вдалої подорожі є наявність інтернету. Як розповіла Investory News мандрівниця, travel-блогерша Галина Кицай, відсутність мережі спричиняє страшенні незручності.

“Особливо, коли з тобою подорожують діти, а ми їздимо тільки з ними, — розповідає вона. — Раніше траплялися випадки, коли не могли знайти необхідну інформацію, бо глючив інет, а до місцевого не знали як під’єднатися. Наразі активно користуємося Instabridge — додатком, де люди просто так діляться паролями до точок доступу та Wi-Fi, як закритих, так і безоплатних, по всьому світу (понад 4 млн у базі додатку, їх кількість постійно збільшується, — Ред.)”.

Серед інших сервісів експерти рекомендують Currency — сервіс конвертування різних валют, Klook, Pokupon — сервіси, де можна знайти купони та знижки на відвідування різних місць, атракцій, або ж закладів харчування. “Під час подорожей вони інколи допомагають пройти без черг, чи знайти потрібну екскурсію”, — розповідає Ірена Журавель.

І додає, що часто користується й додатком для прокладання наземного маршруту від точки А до точки Б з урахуванням місцевого транспорту. “Називається Rome2Rio — завжди дивлюсь, як дістатись з аеропорту, які є перевізники між містами чи у новому місті”, — ділиться вона.

До речі, серед додатків, які допомагають орієнтуватися у просторі, онлайн підприємець, блогер і мандрівник Орест Зуб, виділив Maps.me — швидкі, докладні та повністю офлайнові карти з системою навігації з голосовим зазначенням поворотів, які можна  використовувати у будь-якій точці світу.

Експерти стверджують, наразі існує значна кількість travel-сервісів, які роблять мандрівки простими, цікавими та доступними. Їх навіть необхідно класифікувати за напрямками, стилями й т.д. Однак за ствердженням Ірени Журавель, ще не всі дійшли до України.

“У нас складніше підключати партнерів, — пояснює вона. — Декілька років тому ми ще не мали так багато сервісів доставки їжі, відповідно не було таких зручностей, як, наприклад, в Азії”.

Серед іншого — чимало сервісів, які погано працюють або перестають існувати через недостатню монетизацію чи готовність партнерів співпрацювати. За словами пані Ірени наразі не вистачає додатків з інформацією щодо доступних туалетів, страхування, чи госпіталів для туристів.

Туризм і Covid як поєднати

Цього року все ще не буде змоги перетинати кордони, як раніше. Проте хоч трохи, але розшириться їх географія. У такій ситуації головне діяти за чітким алгоритмом. По-перше, потрібно прослідкувати, чи відкрита країна для туристичної мети за українським громадянством. “Важливо, щоб саме для турмети, адже для роботи, навчання, чи медичного туризму більшість країн вже відкриті, хоч для цього й треба мати додаткові документи та візи”, — пояснює пані Ірена.

Наразі є чотири найзручніших сайти для цього: IATA Travel Centre, TravelDoc Passenger View, tripadvisor.mfa.gov.ua й Travel Bans. Потрібно обов’язково переглянути декілька та перевірити за ними достовірність інформації щодо тієї, чи іншої країни.

По-друге, не варто забувати, що для деяких країн наразі все ще потрібні візи. Далі — перевірити, чи потрібно встановити додаток по прибуттю, який відстежуватиме стан здоров’я. “І дізнатися, що чекає на мандрівника по поверненню — у якій зоні знаходиться країна на час вильоту з неї (червоній чи зеленій), й чи потрібно буде проходити самоізоляцію/здавати тест”, — підказує пані Журавель.

Крім того, наразі Євросоюз активно працює над створенням “паспорту вакцинації“, що стане попередньою умовою для вільного пересування. Тому за цією інформацією також варто уважно слідкувати.

Найбільш актуальними країнами для подорожей все ще залишаються: Туреччина, ОАЕ, Мальдіви, Єгипет. Наразі до них приєднається Грузія

Своєю чергою Орест Зуб наголошує — під час подорожей за часів пандемії завжди необхідно купувати “flexible квитки” — з можливістю змінити дату. Чимало компаній, враховуючи ситуацію, надають змогу без додаткової оплати придбати їх, тому на такий момент варто звернути увагу. Також необхідно купувати страховку, оскільки без неї наразі не можна й кроку зробити за межі України. І завжди потрібно бути готовим до факапів.

“Натомість, якщо подолати ці труднощі, викликані новими реаліями, то перед вами відкриваються колосальні перспективи, — наголошує пан Орест. — Я кайфую подорожувати зараз, бо ніде немає туристів, повсюди мало людей. Стало реально дешевше, оскільки немає попиту — бізнес занижує ціни та можна отримати надзвичайно класні пропозиції в готелях, авіакомпаніях, різні пакети й т.д.”.

Разом з тим експерт наголошує — з доступом до різноманітних пропозицій збільшується й можливість ризику “попасти на гроші”, якщо доведеться оперативно кудись летіти, або ж хтось поламає плани. “Однак саме зараз мандрівки стають надзвичайно цікавими та автентичними. В інших країнах люди хочуть більше спілкуватися й вони надзвичайно раді бачити у себе гостей та туристів”, — розповідає пан Орест, який, до речі, саме зараз мандрує США.

Що стосується України, цього року внутрішній туризм матиме ще більший попит, оскільки люди продовжуватимуть відкривати нові місця та хотітимуть бути ближчими до природи. Ірена Журавель запевняє, мандрівники активно шукатимуть цікаві, стильні та нестандартні будиночки в горах і біля озер.

Завжди популярними будуть Карпати: Яремче, Ворохта, Дземброня, Свалява та південні напрямки: Одеса, Санжейка, Херсонські рожеві озера, Олешківські піски й Миколаївська обл. — Мигія, Актівський каньйон.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram