Новини
3 Листопада 2020
970

Трамп VS Байден: Як світові букмекери намагаються заробити на виборах президента США

Вперше обсяг ставок на політичну подію перевищив мільярд доларів

У вівторок, 3 листопада, у США стартувала головна політична подія року – вибори президента. На фінішній прямій палкої політичної боротьби два опоненти – чинний президент Дональд Трамп з команди консерваторів і кандидат від Демократичної партії Джо Байден.

Вибори американського президента обійдуть усі спортивні змагання та увійдуть в історію як головна подія року для букмекерів. Так, за даними глави відділу політичних ставок найбільшого грального холдингу GVC Меттью Шеддіка, загальний обсяг ставок на підсумки виборів уже перевищив $1 мільярд, що вдвічі більше, ніж було у 2016 році.

У кого більше шансів 

На минулих виборах аналітики знатно схибили, тоді однозначним фаворитом була Хілларі Клінтон. Цього разу букмекери, не так уже й впевнено, але ставлять проти Трампа. На перемогу Байдена можна поставити за 1.52, що становить 63% ймовірності. Якщо ж Трамп збереже свій пост, зіграє ставка з коефіцієнтом 2.58 (37% ймовірності).

Загалом фахівці, які надають гравцям поради на основі вивчення даних, оцінюють шанси Байдена на перемогу у 65%, а Трампа – 35%. З тим, що фаворитом нинішніх виборів наразі є кандидат від Демократичної партії Джо Байден погоджуються й аналітики букмекерської компанії Paddy Power.

“Поставити на його перемогу можна з коефіцієнтом 1.4, що відповідає ймовірності 70%. Зробити ставку на перемогу чинного президента Дональда Трампа, можна з котируванням 2.7. Вірогідність його перемоги становить близько 30%”, – зазначили у компанії.

Як розповів CNN менеджер зі зв’язків з громадськістю OddsChecker US Піт Уотт, зазвичай великі гравці роблять ставку на фаворита, і, як правило, дуже близько прогнозують результат майбутньої події.

“Невелика різниця у коефіцієнтах матиме велике значення для прибутковості”, – наголосив він. І додав, що деякі гравці чекають до останнього, щоб переконатися у шансах на успіх.

Поставити на кандидата 

До речі, ставити на перемогу кандидатів можна і в окремих штатах. Наприклад, у Колорадо у чинного президента немає шансів – перемога Байдена в цьому штаті котирується за 1.04, у Трампа – за 9.20. А ось у Південній Кароліні ситуація прямо протилежна.

За 30.00 пропонується поставити на те, що в разі поразки Трамп відмовиться (а він раніше попереджав, що може так вчинити) визнавати підсумки виборів і передавати владу.

Укладати парі можна не тільки на переможця, а й на партії. Наприклад, фаворитами у Флориді вважаються демократи з коефіцієнтом 1.7, водночас шанси республіканців, за даними БР, там оцінюються котируванням 2.0. А ось у Техасі, навпаки, лідирують представники “слонів” з кефом 1.2, водночас як укласти парі на успіх демократів можна за 3.75.

Зробити ставку можна і на те, кандидат від якої партії стане переможцем. “Шанси демократів і республіканців тут оцінюються однаковим коефіцієнтом 1.864, а от імовірність перемоги незалежного кандидата набагато нижча – на такий результат приймаються ставки з кефом 150.0”, – зазначає видання.  І додає, що зробити ставку на те, що переможе кандидат від будь-якої іншої партії, можна за 50.0.

Фанати ставок

Букмекерські компанії повідомляють, що нинішні вибори американського президента мають шалений попит. На них активно ставлять, наприклад жителі Австралії – голосування стало там найпопулярнішою подією серед місцевих бетторів.

За даними букмекерських компаній Ladbrokes, Tabcorp і Sportsbet, майбутні вибори вже залучили більше ставок, ніж фінали Австралійської футбольної ліги та Національної регбійної ліги.

Як зазначає БР, букмекери Sportsbet вважають, що голосування обійде за обсягом ставок навіть Мельбурнський кубок – знамениті скачки, які проходять на іподромі Flemington Park. “Ми не можемо розкрити точні цифри, але вибори 2020 року стануть найбільш популярною подією для ставок. Поточний рекорд належить Мельбурнському кубку 2019 року”, – наголосив представник Sportsbet.

Букмекери повідомляють, що 65% ставок припадають на перемогу чинного президента Дональда Трампа. Проте найбільша ставка за останню добу у країні склала $130 тисяч – гравець уклав парі на перемогу Джо Байдена.

До речі, українські букмекери також роблять ставки та розраховують на перемогу Байдена на президентських виборах у США. Так, букмекер “Паріматч” оцінює його шанси як 1.32 до 1, а букмекер “ФавБет” – як 1.5 до 1.  При цьому ставка на перемогу чинного президента Дональда Трампа у “Паріматч” становить 3.2 до 1, у “ФавБет” – 2.6 до 1.

А от найбільшу зі ставок на виборах і третю за величиною в історії найбільшого у світі онлайн-букмекера Betfa було зроблено у Великій Британії, де невідомий гравець поставив 1 млн фунтів стерлінгів ($1,29 млн) на перемогу Джо Байдена, зазначає CNN.

“Якщо наступним президентом Сполучених Штатів стане кандидат від демократів, то особа, що поставила на Байдена виграє 540 тисяч фунтів стерлінгів ($696 170) понад поставленої суми”, – йдеться у повідомленні.

Ставка в 1 млн фунтів стерлінгів з’явилася у даних букмекера Betfair тільки у понеділок, 2 листопада, хоча була зроблена 29 жовтня. Вона стала найбільшою політичною ставкою коли-небудь зробленою на Betfair.

До цього моменту рекордною була ставка в розмірі 555 тисяч фунтів стерлінгів, поставлена на перемогу Дональда Трампа у президентських перегонах чотири роки тому, яку зробили наступного дня після виборів, але до того, як Трамп був оголошений переможцем.

Успіх чи невдача? 

Загалом ставка зроблена у Betfa, стала третьою за величиною за всю історію букмекера. У 2010 році 1,1 млн фунтів стерлінгів було поставлено на тенісиста Рафаеля Надаля на Відкритому чемпіонаті Франції й трохи більше ніж 1 млн фунтів у 2017 році на Флойда Мейвезера-молодшого в його матчі проти Конора Макгрегора. Усі десять найбільших ставок в історії букмекерської контори були виграшними.

Betfair оцінює загальну суму ставок на президентські вибори в США на своєму майданчику у 400 мільйонів фунтів стерлінгів, що у два рази більше, ніж було поставлено у 2016 році.

Однак політичні ставки не завжди приносять успіх гравцям. Уотт розповів, що за місяць до виборів 2016 року один із кращих гравців поставив на Хілларі Клінтон 550 тисяч фунтів стерлінгів.

Ще одна ставка – у 100 тисяч фунтів стерлінгів була зроблена на те, що Велика Британія проголосує аби залишитися в Євросоюзі під час голосування за Brexit у 2016 році.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram