Новини
20 Грудня 2023
297

Toshiba виключили з лістингу на Токійській біржі

Відому японську компанію останні роки переслідують негаразди

Велика японська транснаціональна корпорація-виробник електроніки та електротехніки Toshiba 19 грудня була виключена з лістингу на Токійській біржі. Компанія завершила свою 74-річну історію публічної біржової компанії, йдеться в заяві Toshiba Corporation.

З 2010 року компанія пережила ряд потрясінь і скандалів, починаючи від масштабних фінансових порушень і закінчуючи величезними збитками в ядерному бізнесі у США, які призвели до його падіння, викупу та невизначеного майбутнього.

У березні корпорацію Toshiba за 2 трлн єн ($14 млрд) викупив консорціум інвесторів на чолі з найбільшим у Японії фондом прямих інвестицій Japan Industrial Partners (JIP), до якого також увійшли японська компанія з надання фінансових послуг Orix, комунальна компанія Chubu Electric Power і виробник мікросхем Rohm.

Делістинг дозволив Toshiba розірвати зв’язки із закордонними інвесторами-активістами, фізичними особами та групами, які у 2017 році придбали значну частку акцій компанії й намагалися втручатися в управління нею, паралізуючи її роботу.

Місцеві ЗМІ повідомляють, що в останній торговий день у вівторок акції Toshiba впали на 0,1% порівняно з попереднім днем і коштували 4590 єн. Акції тих акціонерів, які не продали їх до виходу компанії з біржі, будуть вилучені, а їх вартість відшкодована.

Відтепер Toshiba, як очікується, співпрацюватиме приблизно з 20 японськими компаніями, які сформували консорціум із JIP на чолі для пошуку можливостей її зростання.

У квітні минулого року Toshiba оголосила про плани запросити у потенційних інвесторів пропозиції щодо варіантів реструктуризації та отримала вісім початкових пропозицій щодо викупу. Перед цим акціонери компанії відхилили план керівництва з поділу бізнесу на частини.

Ринкова вартість Toshiba за останні 12 місяців скоротилася на 12% (до 1,8 трлн єн), тоді як фондовий індекс Nikkei 225 опустився на 2,2%.

Створена у 1938 році Toshiba тривалий час була символом технологічного прогресу в Японії, але її репутації значно нашкодив бухгалтерський скандал у 2015 році та банкрутство дочірньої енергетичної компанії Westinghouse у 2017 році.

Після цього вона була змушена продати низку неефективних підприємств, зокрема виробництво персональних комп’ютерів.

У квітні 2021 року глава Toshiba Куруматані Нобуакі подав у відставку через падіння довіри зі сторони інвесторів та акціонерів. Замість нього призначили Сатоші Цунакаву.

Раніше Investory News писали, що робот перевершив людину в настільній грі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram