Герої
1 Жовтня 2021
5 504

Томас Едісон: Винахідник та бізнесмен

Історія людини, яка подарувала людству освітлення, можливість спілкуватися на відстані та ще багато корисних речей

Томас Альва Едісон — один з найвідоміших винахідників останніх століть. Він  оформив 1093 патенти на винаходи в США та понад 3000 патентів в інших країнах. Його кредо: усі винаходи мають бути максимально корисними людству та монетизованими.

Серед найвідоміших його винаходів — телефонний передавач, лампа розжарювання, фонограф і лужні батарейки.

Едісон народився 11 лютого 1847 в Майлені, штат Огайо та був сьомою дитиною в сім’ї. Хлопець почав відвідувати школу в 7 років, але провчився всього 52 тижні. Він був дуже гіперактивною дитиною, через що вчителі не змогли з ним впоратися.

Одного разу юний Томас Едісон повернувся додому зі школи та передав мамі лист від учителя. Мама зачитала синові листа вголос, зі сльозами на очах: “Ваш син — геній. Ця школа занадто мала, і тут немає вчителів, здатних його чомусь навчити. Будь ласка, вчіть його самі”. Через багато років після смерті матері Едісон наткнувся на цей лист і прочитав: “Ваш син розумово відсталий. Ми не можемо більше вчити його в школі разом з усіма. Тому рекомендуємо вам вчити його самостійно вдома”. З цього приводу він написав: “Томас Алва Едісон був розумово відсталою дитиною. Завдяки своїй героїчній матері він став одним з найбільших геніїв свого століття.” Тож, до 11 років освітою хлопчика займалася його мати, вчителька за фахом.

У 12 років майбутній учений почав втрачати слух, але, як не дивно, йому це подобалося! Едісон вважав, що завдяки глухоті він став більш майстерним винахідником, тому що відсутність зовнішніх звуків допомагала йому краще фокусуватися на створенні своїх винаходів.

Коли Томасу було 13 років, він почав продавати газети, а згодом почав випускти свою газету, яку розповсюджував у поїздах. В молоді роки юнак працював телеграфістом. Пізніше Томас зізнався, що саме ця робота спонукала його до багатьох винаходів.

У 1869 році він отримав перший патент на електричну машину для голосування в американському Конгресі. Після натискання на перемикач голос конгресмена записувався в білль. Коли винахід був представлений у Вашингтоні, Едісон отримав відповідь, що машина працює повільно, конгресмени набагато швидше самі запишуть свій голос. Машина для голосування так і не знайшла свого застосування. Це був найбільш невдалий винахід підприємця.

Того ж року вчений виготовив модернізований телеграфний апарат на замовлення глави компанії Gold&Stock Telegraph Company Маршала Леффертса. Він відрізнявся підвищеною надійністю та швидкістю друку — 200 слів на хвилину замість 50. Едісон сподівався отримати за апарат $3 тис. Але, побоюючись, що замовник вважатиме суму завищеною, запропонував йому самому назвати ціну. Леффертс запропонував $40 тис. Отриманих грошей Томасу вистачило на створення власної фірми з випуску телеграфних апаратів.

У 1876 році підприємець створив першу в світі промислову науково-дослідну лабораторію в Менло-Парк, штат Каліфорнія. Її можна вважати одним з найважливіших винаходів Едісона, оскільки саме в ній вчений проводив експерименти. Лабораторія невпинно розросталася та укомплектовувалася кваліфікованим персоналом. Наукова робота була спрямована на комерційний результат. Напевно, це був перший в історії технопарк. Саме тут було представлено інноваційний мікрофон з вугільним елементом, який працював на порядок краще колишніх. Тоді ж на світ з’явився фонограф, за допомогою якого записувалася та відтворювалася музика.

Піком винахідницької кар’єри стала, безумовно, лампа розжарювання. Лампи існували і до Едісона, але конвеєрне виробництво та зниження вартості експлуатації призвело до повсюдного її застосування. Без перебільшення, саме Едісон стояв біля витоків електрифікації Америки. Через це його ім’я пов’язане з утворенням компанії “GeneralElectric”, в якій він був співзасновником і партнером.

Серед важливих винаходів вченого — тікерний апарат для відображення поточних котирувань акцій на біржі та лужна батарея, від продажу яких бізнесмен отримав десятки мільйонів доларів.

Томас Едісон помер у 84 роки. Він вважався найвідомішою та шанованою людиною в США.

Цікаві факти з життя Томаса Едісона:

• Домашнє навчання позитивно вплинуло на хлопця. Жага постійно пізнавати щось нове розвинула в ньому неосяжну любов до читання. Практично весь час він читав.

• З дитинства Томас, який обожнював п’єси Шекспіра, мріяв стати актором. Але бажання грати на сцені так і залишилося нездійсненним, оскільки хлопчик був дуже сором’язливим і боявся виступати при аудиторії, проте він писав вірші.

• Голова винахідника здавалася більшою, ніж у середньостатистичного чоловіка. Все через те, що лоб Томаса Едісона був надзвичайно широким.

• Його знайомі дивувалися, чому у нього важко відкривається хвіртка на воротах. Один з них помітив, що такий геній міг би сконструювати щось більш досконале. На що отрима відповідь: “Мені здається,  хвіртка сконструйована геніально. Вона з’єднана з насосом домашнього водогону. Кожен, хто входить, накачує в цистерну двадцять літрів води”.

• На піку погіршення слуху він активно використовував азбуку Морзе, яку він вистукував на тілі співрозмовника.

• У 1876 році вчений запатентував гравірувальний прилад Stencil-Pens, який через багато років був модифікований Самуелем О’Рейлі в першу тату-машину.

• Вчений довго суперничав із Ніколою Тесла. Вони весь час сперечалися щодо використання постійного або змінного струму. Тесла був прихильником змінного струму, а Едісон дотримувався іншої думки і часто влаштовував демонстрації, які доводять небезпеку змінного струму.

• Підприємець безпосередньо вплинув і на місце розташування головної кіноіндустрії світу. Виявляється, він володів патентами на всі основні знімальні процеси, що змусило великі кіностудії переїхати до “оффшорної” Каліфорнії, де патентні права не мали юридичної сили.

• Наразі приблизно 16% ВВП США забезпечуються завдяки винаходам Томаса Едісона.

• Саме він запропонував використовувати на початку телефонної розмови слово “алло”.

Цікаві цитати:

• Ніколи не винаходь те, на що немає попиту.

• Я не терпів поразок. Я просто знайшов 10 000 способів, які не працюють.

• Ми зробимо електрику настільки дешевою, що лише багаті будуть палити свічки.

• Для винаходу потрібно мати гарну уяву та купу мотлоху.

• Більшість людей готові надмірно працювати, аби позбутися необхідності трошки подумати.

• Секрет генія — це робота, наполегливість і здоровий глузд.

• Геній — це 1% натхнення та 99% поту.

•  Зрілість часто дурніша за юність та ще й найчастіше вкрай несправедлива до неї.

• Зайнятість — не завжди показник старанної роботи.

• Як скульптору необхідний шматок мармуру, так душі необхідні знання.

• Не можна заявляти про марність чого небудь тільки тому, що воно йде не так, як ви планували.

• Гарна ідея складається з великої кількості маленьких ідей.

• Занепокоєння — це незадоволеність, а незадоволеність — найперша умова прогресу.

Джерело: boilerroom408, hochu, stuki-druki, peoples, 1-engineer, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram