Соцмережі
18 Серпня 2022
681

Тимофій Милованов: Про податок на купівлю валюти

10% податку на купівлю валюти — погана ідея. Краща альтернатива — більш стандартний механізм обмеження імпорту через мита на некритичні товари.

Мета обох інструментів зменшити попит на валюту, якої під час війни недостатньо.

Звісно, адмініструвати 10% податку на валюту легше.

Проте для економіки цей інструмент гірший. Під час війни, та обмежена кількість валюти яка є має витрачатись на імпорт який є критичним для обороноздатності, підтримки рівня життя людей, та економіки і бізнесів. Мита дозволяють це робити. Податок — ні.

Приклад. Людина хоче купити собі майбах. Під час війни, майбахи непотрібні для обороноздатності або роботи економіки і бізнесів. Майбах – це розкішне споживання (luxury consumption). Такий імпорт можна обкласти високим митом, або взагалі заборонити на час війни.

Інший приклад. Імпортні складові для виробництва товарів які ідуть на ЗСУ або на експорт (і приносять ще більше валюти). Такі товари потрібні під час війни. На них не варто вводити мито.

Якщо ж буде податок на валюту в 10%, то в обох прикладах імпорт подорожчає на ті самі 10%. А нам, під час війни, потрібно щоб в першому прикладі імпорт подорожчав значно більше ніж в другому, а в другому можливо взагалі не дорожчав чи навіть субсидіювання.

Тобто, мита — кращий інструмент тому що вони дозволяють по різному підходити до різних товарів. Звісно, модна робити винятки і для податку в 10% на купівлю валюти. Але тоді адміністрування стає складним, таким самим як і при миті.

Звичацно є різниця. Податок на валюту можна адмініструвати через банки. А мита через митницю. І сьогодні банківська система більш професійна і менш корумпована ніж митниця.

До речі, це конкретний приклад чому корупція шкодить. Особливо під час війни. На інституційному і структурному рівні. Корупція обмежує можоивість використання регуляторних інструментів, які б варто і правильно будо використовувати під час війни.

Все ж таки, навіть за таких умов проблем з адмініструванням мит, на мою думку, мита залишаються кращим механізмом. Ну і варто продовжувати робити реформу митниці. Щоб її професійність та некорумпоіаність досягла або навіть перевищила рівень банківської системи.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram