Соцмережі
10 Листопада 2020
818

Тимофій Милованов: Локдаун та його фінансування

Потрібно ввести тотальний локдаун на 2-4 тижні 

Мій коментар про фінансування і “друк грошей” стосується виключно ситуації з локдауном в найближчі два тижні. Уряд пропонує ввести локдаун вихідного дня, тобто наполовину локдаун. Моя позиція – ввести набагато жорсткіший локдаун, але на багато коротший час – на 2, 4 тижні. Для того щоб збити швидкість розповсюдження захворювання. Це найкритичніше. Замість того, щоб давати пожежі потрохи горіти і розгоратися, її треба жорстко погасити і жити нормально. Тож замість довгострокового каратину вихідного дня краще зробити кілька тижнів жорсткого локдауну.
Коли я це сказав в ефірі, мені задали питання: а що ж робити з бізнесом? За цей час, за ці 2-3 тижні потрібно заплатити бізнесу за їх втрати.
З одного боку, нам потрібно щоб люди перестали хворіти, з іншого – щоб вони не збанкрутували. Як це можна зробити? Жорстко закрити бізнеси і дати людям гроші за рахунок майбутнього. Це означає, що дефіцит бюджету потрібно збільшити. Але це все – тільки 2-4 тижні. На жаль, ситуація така, що бюджетний дефіцит досить високий зараз, подобається це нам чи ні. Ніхто правду не каже. Але в якійсь формі гроші потрібно буде “надрукувати”. МВФ швидко не буде, а отже, треба буде шукати канали фінансування. Ці канали можуть бути такі: резерви Нацбанку (“в лоб” не зробиш, але можна) або просто збільшити кількість грошей в економіці без того, щоб палити резерви НБУ. Можна по максимуму витиснути грошей із державних підприємств, з податків, зменшувати видатки державного бюджету (хоча зменшувати видатки під час кризи – дуже погана ідея). Потрібно тримати цей борг, фіннасувати видатки. Всі розуміють, що це складно. Тому краще, щоб локдаун був короткий, жорсткий, але з підтримкою для бізнесу на ці 2-3 тижні.
Насправді йшлося не про “друк грошей”, а про фінансування цих чотирьох тижнів локдауну.
Емісія в якійсь формі відбувається постійно. Звичайно, якщо її взяти за концепцію, за принцип і сказати, що ми будемо фінансувати дефіцит бюджету в 700 млрд запозичень через друк грошей – все розвалиться, буде криза. Але якщо ми говоримо, що нам просто потрібно знайти гроші для фінансування короткого жорсткого локдауну, на мою думку, це буде виправданим.
Такий масштаб друку грошей додасть 0,5% додатково до інфлцяції.

Мій коментар про фінансування і “друк грошей” стосується виключно ситуації з локдауном в найближчі два тижні. Уряд…

Опубликовано Тимофеем Миловановым Вторник, 10 ноября 2020 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram