Новини
3 Вересня 2021
605

Тимчасова заборона на польоти у космос обвалила котирування Virgin Galactic

Компанію звинувачують у тому, що корабель відхилився від запланованої траєкторії

Федеральне управління цивільної авіації (FAA) почало розслідування липневого суборбітального польоту Virgin Galactic. Причиною стало відхилення корабля VSS Unity від заданої траєкторії в процесі зниження. Регулятор має намір перевірити, чи не було в цьому відхиленні від курсу загрози суспільній безпеці, повідомляє Reuters.

Virgin Galactic підтвердила, що “кінцева траєкторія липневого польоту відхилилася від початкового плану”. “Це могло статися через те, що під час зльоту двигуни VSS Unity працювали на кілька секунд довше запланованого. Але, як стверджує компанія, “корабель жодного разу не літав над населеними пунктами та не створював небезпеки для населення”, — пише видання.

У Virgin Galactic запевнили, що “працюють в партнерстві з FAA, аби розв’язати питання щодо повітряного простору для майбутніх польотів”. Допоки FAA закінчить розслідування, Virgin Galactic заборонено проводити нові космічні польоти.

Про це стало відомо вже після того, як компанія оголосила, що планує наприкінці вересня або початку жовтня запуск корабля SpaceShipTwo з пілотами ВПС Італії на борту. Як наслідок котирування Virgin Galactic спочатку різко зросли на новинах про майбутній політ, а потім обвалилися після рішення регулятора про його заборону.

Згідно з даними Нью-Йоркської фондової біржі, на відкритті торгів у четвер, 2 вересня, акції Virgin Galactic коштували по $26,08 за папір. На новині про новий політ вони подорожчали до $28,77, а після заяви FAA знизилися до $24,85. До закриття акції компанії торгувалися по $25,99, майже відігравши падіння, але й повністю розгубивши все зростання, забезпечене новиною про новий політ.

Осінній суборбітальний політ повинен був стати першою для компанії комерційною дослідницькою місією у космосі. У ньому повинні були взяти участь три члени екіпажу від ВВС Італії, а також інженери та співробітники Virgin Galactic. Учасники місії планували вивчати біометричні дані й фізіологічні реакції на космічну подорож.

Як зазначає The Bell, різкий зліт, а потім цього ж дня падіння котирувань Virgin Galactic показує, що для інвестора папери космічних компаній поки дуже ризикове вкладення. “Після успішного польоту VSS Unity з пасажирами на борту акції Virgin Galactic теж подорожчали через ажіотажний попит інвесторів, але через тиждень вони подешевшали на 39%”, — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, нещодавно мільярдер Річард Бренсон успішно відправився до космосу. Одинадцятого липня корабель-носій VMS Eve з космопланів VSS Unity його космічної компанії Virgin Galactic успішно стартував з космопорту “Америка” в штаті Нью-Мексико.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram