Соцмережі
16 Вересня 2020
889

Тетяна Острікова: Всім — все або нікому — нічого

Податки, видатки, дефіцит та інші складові держбюджету 2021

Бюджет під кодовою назвою «всім – все», який в результаті величезного дефіциту та роздутих доходів ризикує перетворитися на «нікому нічого».

Пройдемось по пунктах.

В бюджеті-2021 закладене зростання ВВП у 4.6%.
Оптимістично, от тільки МВФ прогнозує зростання лише на 3.6%. Можна звісно сподіватись, що наші «економічні тигри» перевершать очікування МВФ, але ви ж пам’ятаєте, що ще рік тому Гончарук взагалі казав про зростання ВВП на 40% за 5 років?
Для порівняння максимальне зростання ВВП з 2016 по 2019 рік було 3.4%. Як нинішня команда збирається зробити 4.6% в умовах кризи та пандемії – невідомо.
Неправильні прогнози щодо зростання ВВП ставлять під сумнів виконання бюджету.
А це означає, що владі треба буде або шукати додаткові доходи, або не фінансувати якісь видатки, а скоріше за все – і те, і інше.

ВВП стрімко не зросте, а ось наше податкове навантаження збільшиться.
«Ми зупинимо корупційні схеми, податкова стане працювати краще і надходження в бюджет зростуть». Поки не реформовані суди, прокуратура, поліція, а антикорупційні органи є об’єктом постійних атак, було б смішно обговорювати викорінення схем на митниці та в податковій сфері. Кожна гривня доходів бюджету має бути забезпеченою розрахунками та інструментами її стягнення. Закладати в доходи бюджету сподівання на результати боротьби із злочинами неможливо. Проте, в бюджет закладені МІЛЬЯРДИ від сподівань, що схеми припиняться, що може означати – податкова отримає додаткові інструменти не відшкодовувати ПДВ, зупиняти реєстрацію податкових накладних, іншим чином тиснути на платників. І зміни в Податковий кодекс як раз подані в пакеті з бюджетом-2021.

Збільшення мінімалки чи податкового навантаження?
Підвищення мінімальної зарплати потішить перед виборами тих, в кого були низькі доходи. Але для всіх зросте податок на нерухомість, ФОПи 2ї групи заплатять більше єдиного податку, підприємці заплатять більше ЄСВ. А ще й зростуть штрафи за порушення трудового законодавства, а вони там немалі – від 1 до 30 МЗП (в першому півріччі 2021 це від 6 тис грн до 180 тис грн).

Ок, але ж пенсіонерам буде легше і мінімальна пенсія буде вища?
Хоч «епоха бідності» мала б вже завершитись, але з 01.01.2021 року мінімальна пенсія за віком буде всього лише 1769 грн., а прожитковий мінімум, на який нам пропонують жити – 2189 грн.

«Ані нових податків, ані їх підвищення, зокрема, і для ФОП, у 2021 році не планується», – каже міністр фінансів.
Про збільшення податків підприємцям вже писала вище. А в самому проекті бюджету план по імпортним акцизам зростає на 17%, переважно за рахунок збільшення акцизу на тютюн у 3.5 рази.
До того ж у пакеті з бюджетом Уряд затвердив зміни до Податкового кодексу “для збалансованості бюджетних надходжень”. Це знову черговий сюрприз платникам «під ялинку».

Дефіцит – 279 млрд., запозичення – 684,7 млрд.
Ось ці прогнози якщо й збудуться, то вони вже страшні. Але враховуючи, як все “прораховано” в інших пунктах, то тут можуть бути гірші показники. Додамо сюди ще й прохолоду у стосунках з МВФ та відсутність розуміння, коли до нас прибуде місія для перегляду виконання Україною умов програми, а як наслідок – відсутність вчасно наданого другого траншу. Дефіцит бюджету розміром 279 млрд. гривень є величезним, і поки невідомо, чим Уряд його буде покривати та де шукати запозичень. До речі, в проекті бюджету запозичення знову збільшуються на 64,2 млрд. грн. та становлять вже 684,7 млрд. грн.

В складні часи владі потрібні реальні фахівці, які знають, що таке програма дій з чіткими пріоритетами в період кризи, якісне планування та збалансованість бюджету без тиску на бізнес.

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram