Соцмережі
17 Червня 2020
874

Тетяна Острікова: В Уряді пишуть

Що написано в програмі діяльності Уряду про податки

Ви ж пам’ятаєте, що в меморандумі з МВФ наша влада зобов’язалася (хоча ані в нас, ані у ВР на це мандату не брала) утриматися від запровадження нових податкових пільг та переваг, тобто «нікому нічого». А в Україні ж навпаки наобіцяли «всім все» – і фіскальні стимули роботодавцям, і ПнВК, і спеціальні вільні економічні зони, і стимули якимось пріоритетним галузям економіки. З цієї точки зору цікаво було, що ж врешті решт увійде в програму дій уряду.
Замість податку на виведений капітал уряд нам пропонує «удосконалення системи корпоративного оподаткування».

Невідомо тільки, куди ж ще вдосконалювати, може це мається на увазі очевидні баги та помилки внесені законопроектом 1210 виправити? Неоднозначні та розмиті формулювання в тексті Податкового кодексу прибрати? Серйозно? Це правда програмний документ уряду держави, яка в глибокій економічній прірві?

Є ще один пункт на цю тему: «запровадження податкових стимулів щодо спрямування частини прибутку підприємств на реінвестування у власний розвиток». Це молдовська модель податку на розподілений прибуток, яка не спрацювала там, і яку опоненти українського варіанту податку на виведений капітал наводять, як аргумент проти ПнВК! Мовляв, в Молдові не спрацювало, і в Україні буде те ж саме. Тільки ж не говорять, що ця модель кардинально відрізняється від українського варіанту – податок платиться при розподілі дивідендів юридичною особою, та при виведенні коштів з підприємства за деякими операціями, прирівняними до розподілу дивідендів, які здебільшого (за випадковим збігом обставин) є найпопулярнішими способами виведення коштів закордон.

Є в програмі уряду і пункт щодо запровадження спільної звітності по податку на доходи фізичної особи та ЄСВ. Але було ухвалено задовго до цього уряду.

Є пункт про програмні касові апарати та поетапну фіскалізацію, тобто РРО кожному підприємцю. А як же створення сприятливих умов? Як же обіцяне в попередніх розділах програми зменшення регуляторного тиску? Де ж лібералізація взаємовідносин держави та малого бізнесу?

Посміхнулась на пункті щодо чергової оптимізації структури податковоі та «відновлення управлінської вертикалі, здатної виконувати покладені на ДПС завдання.» З того, як збираються на місцях і передаються наверх хабарі, зокрема за махінації з ПДВ, блокування та розблокування податкових накладних тощо, ми бачимо, що управлінська вертикаль податковоі останніми часами працювала, як швейцарський годинник.

А де ж пільги? – спитаєте Ви. А пільги заховані тут:
«Запровадження заходів податкового стимулювання, спрямованих на відновлення економічної активності суб’єктів господарювання після завершення карантину». Яких заходів? На кого вони поширюватимуться? Кого стимулюватимуть? Невідомо. Адже «всім все» означає «нікому нічого», і спитати потім немає з кого.

Ну і наостанок Вам вишенька на торті з рубрики «стосується кожного». Уряд збирається всім громадянам Украіни підкласти свиню у вигляді «нульового декларування» – невідомо в якій формі чи це буде амністія капіталів, щоб обнулити ситуацію чи податкова амністія, щоб кожен задекларував все своє майно та сплатив за нього 5% податку, а заодно і бюджет наповнимо. Але головне не в цьому. Пікантність ситуаціі в тому, що робиться це, щоб запровадити податковий контроль, чи Ваші витрати співпадають з доходами. Це та податкова буде робити, де, на думку уряду, управлінська вертикаль не відновлена, і де структура не оптимізована. Так її треба підтримати через надання повноважень по людям ходити і побиватися.

Чесно скажу, різні програми різних урядів доводилося читати. Ця в деяких моментах викликає тільки одну асоціацію: легендарне кіно «Тупий і ще тупіший».

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram