Соцмережі
8 Грудня 2020
1 071

Тетяна Острікова: Кого підтримає держава

Лебідь, рак і щука для підприємців

Ухвалені закони про підтримку бізнесу, які зараз на підписі Президента, в найкращому разі набудуть чинності в середу 9 грудня. Кабмін поспішає і вже розродився проектом постанови про порядок та умови надання підтримки – хто та як. От тільки в цій постанові чітко не передбачено – кому, яким саме видам бізнесу, а це впливає й на важливе питання – коли.
Є протиріччя між законом та постановою.
Відповідно до тексту закону підтримка прив’язана до зупинки діяльності підприємців. Цитата: «Соціальна підтримка реалізується в таких формах:
одноразова матеріальна допомога застрахованим особам – одноразова виплата держави у зв’язку із втратою частини заробітної плати найманими працівниками суб’єктів господарювання, РОБОТА ЯКИХ тимчасово ЗУПИНЕНА внаслідок запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів».
Водночас, в проекті постанови КМУ вже зазначається про «виплати застрахованим особам, які МОЖУТЬ ВТРАТИТИ доходи у разі повної заборони сфери їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних заходів…».
Зауважу, що відповідно до постанови Кабміну «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів…» в даний момент діяльність жодних суб’єктів господарювання не зупиняється!
І в цьому є ризики: адже немає зупинки бізнесу – немає і виплат. Будуть нові обмежувальні заходи, які призведуть до зупинки бізнесу в майбутньому, будуть і виплати.
В проекті ж постанови Кабміну більш оптимістичні – пишуть про можливу втрату доходів зараз через заборони у майбутньому. Та й переліку видів діяльності тих, кого підтримають, немає. Бо немає обмежувальних заходів!
Одразу видно – злагоджена команда професіоналів: написали «якісний закон», ухвалили з правкам та доопрацюваннями з одним текстом, а підзаконний акт Кабмін видав з іншим.
Хай там як, аби ці гроші знайшли на виплати.

Лебідь, рак і щука для підприємців.

Ухвалені закони про підтримку бізнесу, які зараз на підписі Президента, в…

Опубликовано Тетяной Остріковой Понедельник, 7 декабря 2020 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram