Соцмережі
1 Жовтня 2019
579

Тетяна Острікова: Де загубились 1,6 млрд грн?

Причини падіння митних платежів при зростанні обсягу імпорту

Митні платежі (в$) в серпні цього року впали на 9,7% порівняно із серпнем 2018р. ($998 млн проти $1105 млн). При тому, що обсяг імпорту зріс – $ 5,036 млрд у 2019 відносно $4,957 млрд у 2018.
Причини падіння митних платежів? В уряді пояснюють, що воно викликано кількома факторами:
– імпортна нафта коштує дешевше;
– частина газу оформлюється Нафтогазом не в режимі імпорт (тобто не сплачується пдв), а режим «тимчасовий склад»;
– обладнання для зеленої енергетики імпортується з пільгою по ПДВ, тобто без його сплати.
Курс гривні до уваги не беру, бо все порівнюю в $.
Вирішила ці цифри детальніше вивчити. Забігаючи наперед, скажу, що всі ці фактори відповідальні за max 3,7% падіння. Ще 6% падіння платежів спричинило щось інше.
Як відомо, митні збори залежать від обсягу самого оподатковуваного імпорту. Якщо говорити про вуглеводні (нафта+вугілля+газ – код УКТЗЕД 27), то їх вартість на світових ринках дійсно знизилась відносно вартості минулого року. Тому обсяг оподатковуваного імпорту вуглеводнів впав на 29% у серпні 2019 порівняно із серпнем 2018. Але ж імпорт інших товарів зріс і компенсував зменшення імпорту нафти.
Якщо газ частково не оформлювався в режим імпорт, а був у режимі «митного складу», який дозволяє закачувати та зберігати газ в підземних сховищах без сплати митних платежів, то такої частини немає і в статистиці імпорту.
Щодо обладнання для «зеленої енергетики», то якщо взяти всі товари, які були ввезені за кодами 8502, 8541 та 8504 (саме на них в ПКУ встановлена пільга), то вийде сума у $252 млн. Отже, навіть якщо припустити, що з цих $252 мільйонів не сплачувались митні платежі, і оподаткований імпорт був не $5,036 млрд, а 4,784 мільярда – то ця цифра все одно менша від минулорічного імпорту лише на 3,7%. Відповідно цей фактор може пояснити падіння митних зборів тільки на 3,7%.
Підсумую: митні платежі у $ падають. При тому, що обсяг імпорту зріс. Фактори нафти і газу не релевантні, адже їх компенсувало зростання імпорту інших товарів. На обладнання для відновлювальної енергетики, яке імпортується з пільгою з пдв, можна списати max 3,7% падіння зборів. Де загубились ще 6%, а це $66 млн або 1,6 млрд грн.?!

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram