Соцмережі
29 Липня 2021
581

Тарас Козак: В Україну “приходять” гроші

Доларовий потік в Україну посилюється. Сприятливі для нашої економіки світові ціни на експортну продукцію (руда, чорні метали, агропродукція), зростаючі перекази заробітчан, очікуваний рекордний урожай, …

Навіть фактична відмова МВФ надати черговий транш ~$700 млн до вересня перестала турбувати гравців валютного ринку.

Україна легко змогла залучити $500 млн через випуск євробондів. Все більш реалістичним виглядає отримання нашою країною подарунку у розмірі $2 млрд 700 млн від Міжнародного валютного фонду протягом двох місяців.

Так виглядає, що Україна не матиме серйозних проблем з рекордною виплатою валютних боргів у вересні. Цьому сприяє значне перевиконання планів збору доходів бюджету – за перше півріччя надійшло на ~₴23.7 млрд більше очікуваних. Безумовно, однією з основних причин таких рекордів стало зростання цін. Річна інфляція наразі становить близько 10%.

Гривня швидко укріплюється. Нацбанк не захотів утримувати курс долара вище знакової позначки 27 ₴/$. Сьогодні на міжбанку вже 26.85 ₴/$.

Що далі?

Думаю, що в найближчі місяці курс долара коливатиметься в діапазоні 26.5 — 27.5 ₴/$, ближче до нижнього краю. Проти більш суттєвого посилення гривні гратимуть Мінфін (бо впадуть доходи бюджету) та традиційно впливові експортери.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram