Соцмережі
10 Серпня 2019
823

Тарас Козак: Україна та рейтинг інвестиційної привабливості

Україна отримала від японського агентства Rating and Investment Information покращені кредитні рейтинги

Вперше за довгий час кредитний рейтинг України зріс. Зразу на 2 сходинки. Японське рейтингове агентство Rating and Investment Information (R&I) підвищило суверенний кредитний рейтинг України з “CCC+” до “B”. Це маленька перемога.

Хоч R&I не входить у трійку основних РА, цей сигнал з Японії варто розцінювати як першу ластівку по підвищенню привабливості українських активів для міжнародних інвесторів.

Наразі наш кредитний рейтинг є надзвичайно низьким. Дуже прикро, втім всі українські фінансові зобов‘язання на інвестбанківському сленгу – «junk» чи «сміття». Зокрема, основні РА (Fitch, S&P та Moody’s) дають нам вкрай низькі рейтинги “B-“, “B-“ та “Caa1” відповідно. За останній рік вони не мінялися.

Новий рейтинг від японців теж «сміттєвий». До якісного чи мінімального інвестиційного рівня “BBB-“ нам підніматися ще на 5-6 сходинок. Не менше 3-4 років, якщо працювати як треба.

Що дасть вищий кредитний рейтинг України? Наша держава та українські компанії зможуть залучати кошти міжнародних інвесторів значно дешевше. Світові гроші сьогодні дуже дешеві для хороших позичальників. Деякі країни (наприклад, Німеччина та Данія) беруть позики під від‘ємний відсоток! Тобто, повертають менше, ніж узяли в кредит!!!

От нам би дожити до таких часів!

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram