Соцмережі
29 Вересня 2019
524

Тарас Козак: Про рейтинги України

В Standard&Poor’s не дуже вірять в Україну

Вночі із-за океану прийшла хороша новина з чималою щіпочкою тривоги.

Мабуть, найавторитетніша рейтингова агенція світу – Standard & Poor’s підвищила довгостроковий кредитний рейтинг України з рівня ”В-” на одну сходинку до рівня ”В”. Неодноразово писав, що наш рейтинг все ще дуже низький чи «сміттєвий» за класичною термінологією. Проте кожен крок на сходинку догори наближає Україну до інвестиційного рівня.

Тривогу викликають два факти із повідомлення. Короткостроковий кредитний рейтинг не підвищено, він залишається на рівні ”В”, хоча я не бачу прямих загроз для обслуговування нашого боргу на такому горизонті. Прогноз рейтингу – «стабільний», тобто агенція не очікує подальшого зростання нашого рейтингу протягом наступного півроку.

Як зазначили аналітики S&P, для підвищення рейтингу України необхідно досягти наступних результатів:
швидше зростання економіки;
кращі фіскальні та зовнішньоекономічні показники;
зниження інфляції до 6% річних і нижче;
збільшення кредитування реального сектору;
скасування обмежень валютного регулювання.

При цьому, продовження економічних реформ, зменшення відношення боргу до ВВП та доступ на ринки капіталу вже включено в рейтинг.

Відсутність очікуваного мною «позитивного» прогнозу засмутило мене. Не дуже вірить Standard&Poor’s в Україну. Найбільші загрози агенція бачить у бідності пересічних громадян (ВВП на душу населення), слабких інституціях та політичних викликах.

І ще одне. Прізвище одіозного олігарха ніде не згадується. Проте мені воно ввижається скрізь сухий текст повідомлення. Бачаться величезні загрози для політичної та економічної стабільності країни. Ми наближаємося до важливого вибору Президента Володимир Зеленський: або він «ляже» під Коломойського, або між ними почнеться гарячий конфлікт.

Вночі із-за океану прийшла хороша новина з чималою щіпочкою тривоги. Мабуть, найавторитетніша рейтингова агенція світу…

Опубліковано Тарасом Козаком Субота, 28 вересня 2019 р.

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram