Соцмережі
24 Грудня 2019
601

Тарас Козак: Про актуальну ситуацію з валютою та пальним

Гривня продовжує укріплюватися, але ціни на пальне завмерли

Щойно на популярному сайті Finance.ua, в розділі готівкових обмінних курсів, долар впав нижче позначки 23 ₴/$.

Актуальний середній курс продажу обмінками – 22.9978 ₴/$, хоча можна знайти долари по 22.96 ₴/$.

Причина «просідання» готівкового курсу – передсвяткові продажі доларів населенням. Не дочекавшись падіння гривні, обіцяного апологетами апокаліпсису, українці понесли свої накопичення в обмінки, щоб за гривні купувати подарунки родині. Валютні міняли швидко опустили ціну купівлі, бо і так затарені валютою. Поповзла вниз і ціна продажу зелених, адже обмінники заробляють на обігу.

Швидка зміна курсів свідчить про ринковість курсоутворення і високу конкурентність ринку обміну готівкової валюти.

Трохи інші події відбуваються на ринку роздрібних продажів пального. Ціна нафти на світовому ринку протягом 2019 року коливається на одному рівні, біля позначки 65 $/бочку. В зв‘язку з падінням курсу долара до гривні, ціна на українських заправках повинна була би знизитися на 2-4 гривні за літр пального. Проте ціни на стелах завмерли ще з минулої зими.

Довелося втручатися Президентові Володимир Зеленський. Учора зустрівся, а сьогодні ціни на бензини/солярку на 1 гривню нижчі.

Добре, що хоч на стільки ціни знизилися, проте мені не подобається таке пряме втручання Офіс Президента України в ціноутворення. Ми ж не в Білорусі живемо.

Втручання верховної влади потрібно для того, щоб розібратися з непрацюючим Антимонопольний комітет України. Щось/хтось засліпив очі працівникам цього органу. Ну, впритул не бачать вони монополії на енергетичних ринках, цінові змови на ринках пального.

Відсутність ринкової конкуренції на споживчих ринках витягає гроші з кишень пересічних українців та збагачує нечесних ділків і покриваючих їх чиновників-корупціонерів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram