Соцмережі
31 Липня 2019
526

Тарас Козак: Нові результати від Нацбанку та Мінфіну

Про залучені гроші та друк нових

Поки ви відпочиваєте, Мінфін та Нацбанк працюють у поті чола. І мають хороші результати!

Міністерство фінансів України нині залучило до держбюджету понад 17‘200‘000‘000 (прописом – Сімнадцять мільярдів Двісті мільйонів!) гривень через продаж гривневих ОВДП (прописом – Облігації внутрішньої державної позики).

Три особливості:
1. ₴10.9 млрд ОВДП погашатимуться аж у 2025 році.
2. Позики цього разу обійшлися ще дешевше, ніж раніше. Дохідності за всіма серіями ОВДП знизилися нижче 17% річних. На 5.5-річні папери – всього 15.5% річних.
3. Мінфін залучив з початку року 76.5% позик від передбачених бюджетом. Ніяка це не піраміда. Дефіцит держбюджету під контролем МВФ.

Національний банк України з усіх сил «друкує» свіжі гривні. По кілька мільярдів щотижня. Але це зовсім не зрада, як хтось міг подумати. На свіжонадруковані гривні НБУ купляє в свої золотовалютні резерви долари, які припливають в Україну для купівлі тих же ОВДП. Думаю, що левова частка 5.5-річних ОВДП куплені іноземцями. Тобто, знову кілька сотень мільйонів доларів заходять в Україну!!!

Мій оптимістичний прогноз минулого тижня про можливе падіння курсу долара до 20 ₴/$ наробив багато шуму. Газети і сайти передруковували той ФБ-допис, а різні жартівники змагалися в дотепності, як мене більш образливо назвати.

Тим не менше, за тиждень долар в Україні втратив ще біля 2% своєї вартості. І в роздрібі, і на міжбанку наразі курс долара біля 25 ₴/$.

А який буде долар, коли в Україні буде:
– Верховенство права?
-Чесна приватизація?
– Вільний ринок землі с/г призначення?

Не впевнений, що позначка 20 ₴/$ втримається

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram