Соцмережі
24 Січня 2019
479

Тарас Козак: НБУ може знизити облікову ставку

Передумови зниження облікової ставки НБУ

Спостерігаю все більше ознак, що незабаром Національний банк України почне знижати облікову ставку. Нагадаю, що це ключова ставка українського центробанку, за допомогою якої НБУ встановлює ціну на гривні.

Чому це важливо особисто для вас – читайте в кінці допису.
На сьогодні ставка 18%, останній раз Правління Нацбанку піднімало її 7 вересня минулого року.

Отже, ознаки наступні:
1. На минулому засідання Правління НБУ (13 грудня) ніхто не голосував за подальше підвищення ставки, а був один голос за зниження.
2. Очільник відомства Яків Смолій нещодавно заявив про наявність тенденцій, які можуть дозволити знизити облікову ставку. Він зазначив, що облікова ставка у 18% є справді надто високою.
3. Інфляція в 2018 році становила 9.8%, що менше, ніж очікування українського бізнесу, експертів та наших міжнародних партнерів.

Крім того, різко зростає обсяг інвестицій іноземних компаній в українські державні облігації, номіновані в гривнях. Ще 16 січня було ₴6.0 млрд, а нині – ₴9.6 млрд. В півтора рази за тиждень.

Мабуть, нерезиденти очікують двох тенденцій: зростання гривні до долара та/або зниження облікової ставки Нацбанку. В обидвох випадках вони отримають височезну дохідність у валюті (20-30% річних). Тому інвестують у ОВДП сотні мільйонів доларів США.

Наступне засідання Правління НБУ, на якому визначатиметься облікова ставка, вже за тиждень – 31 січня. Якщо Нацбанк знизить облікову ставку, то і дохідність за гривневими ОВДП також повинна знизитися (для тих, хто купить держоблігації після цієї дати).

Рекомендую поспішити, якщо ви планували таку інвестицію. Залишився тиждень.

 

Спостерігаю все більше ознак, що незабаром Національний банк України почне знижати облікову ставку. Нагадаю, що це…

Опубліковано Тарасом Козаком Четвер, 24 січня 2019 р.

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram