Соцмережі
2 Березня 2019
790

Тарас Козак: Диверсифікуйте активи

Тримайте заощадження у гривні та іноземній валюті 50% / 50%

Долари чи гривні? В чому тримати свої заощадження?

Так звучить головне фінансове запитання українців, на яке вони традиційно відповідають голосуванням за тверду заморську валюту, іноді з європейськими варіаціями. Така відповідь мала історичні пояснення у вигляді кількох різких обвалів гривні.

Холопський розум каже, якщо долар раніше завжди зростав, то і далі зростатиме. А якщо ти в чомусь упевнений, то факти, які не вкладаються в твою теорію, можна ігнорувати. Зокрема, зростання гривні до долара як за 2018 рік – на 10 копійок, так і за останні чотири роки (лютий 2015 до лютого 2019) гривня виросла понад 70 копійок. Дійсно, в кінці лютого 2015 року офіційний курс НБУ гривні до долара США був 27.76 ₴/$. А реальний, по якому можна було купити/продати долари, був біля 30 ₴/$. Сьогодні, нагадаю, долари можна вільно купити по 26.90-26.95 ₴/$.

Проте, це вже історія. А що буде далі? Банально відповім, що майбутнього не знає ніхто. Ні песимісти, котрі вже кілька років лякають курсом 50 ₴/$, ні нестримні оптимісти, котрі не хочуть бачити чимало існуючих загроз.

Варто прислухатися до науки. А наука каже, повторюючи народну мудрість: «Розкладайте яйці по різних кошиках!», або, те ж саме мовою науки: «Диверсифікуйте свої активи!»

З урахуванням ставших вже традиційними сезонних коливань гривні (кінець зими – початок весни гривня зростає; кінець літа – осінь гривня падає), а також ще низки макроекономічних та політичних факторів, я би рекомендував розділити заощадження на дві приблизно рівні частини, 50/50, між гривнею та іноземною валютою.

Також, неоптимально тримати всі кошти у готівці чи навіть на рахунках у банку. Є сенс інвестувати більшу частину гривневих заощаджень у ОВДП (дохідність 18%-19% річних, податки 1.5% на прибуток), а валютну частину поділити між депозитами в українських банках та купівлею акцій хороших американських та/або європейських компаній. Останнє легально та доступно у обсязі до €50‘000 на одного громадянина при наявності задекларованих доходів.

Долари чи гривні? В чому тримати свої заощадження?Так звучить головне фінансове запитання українців, на яке вони…

Опубліковано Тарасом Козаком Субота, 2 березня 2019 р.

 

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram