Новини
31 Жовтня 2021
555

Тактильне перезавантаження: Розробляється сенсорний екран, який імітує фізичні об’єкти

У випадку вдалої розробки шопінг в інтернеті змінить свій формат

Група дослідників під керівництвом доктора Синтії Хіпвелл та професора Оскара С. Уайатта-молодшого з Техаського університету A&M вивчає, як палець людини взаємодіє з електронними девайсами. Дослідження команди було опубліковано у журналі Advanced Materials, повідомляє Techxplore.

Кінцева мета проєкту — розвивати людино-машинний інтерфейс таким чином, щоб сенсорні пристрої могли надавати користувачам ще більший сенсорний досвід, імітуючи відчуття фізичних об’єктів.

Розробка може мати різні застосування — від імерсивної VR-платформи до інтерфейсів тактильних дисплеїв, як на приладовій панелі автомобіля, і покупок в інтернеті. “Це дозволить насправді відчути текстури, кнопки, слайди та ручки на екрані”, — зазначає Хіпвелл.

Покупки онлайн стануть інтерактивнішими — сенсорний дисплей дозволить відчути текстуру тканин та інших товарів. Хіпвелл пояснює, що за своєю суттю можливість “дотику” більше приносить користь екранам, а не користувачам: тактильні технології сприятимуть взаємодії. Як наслідок, розробка збагатить віртуальне середовище та зніме навантаження з аудіо- й візуальних елементів.

“Наразі ми звикли отримувати інформацію переважно через ці канали”, — наголошує дослідник. І додає, що можливість привнести дотик до людино-машинного інтерфейсу може дати набагато більше можливостей, набагато більше реалізму, і це може зменшити навантаження.

“Тактильні ефекти можна використовувати, щоб привернути увагу користувача, щоб йому було щось легше знайти або зробити, використовуючи менше когнітивне навантаження”, — пояснює Хіпвелл.

Фото: Синтія Хіпвелл/techxplore.com

Для цього досліджується мультифізика інтерфейсу — тобто фізичні поля, що виникають в інтерфейсі, який складається з пальця користувача та девайсу. “Ця система неймовірно складна, а її умови змінюються залежно від різних користувачів та умов довкілля”, — йдеться у повідомленні.

За словами Хіпвелл наразі розглядаються ефекти електричного змочування, електростатичні ефекти, зміни властивостей пальця, властивостей матеріалу та геометрії поверхні пристрою, механіка контакту, рух рідини, перенесення заряду.

“Насправді все, що відбувається в інтерфейсі для зрозуміння того, як пристрій може бути спроєктований, аби бути більш надійним та високопродуктивним”, — пояснює Хіпвелл.

Кінцева мета дослідників — створити прогностичні моделі, які дозволять розробляти пристрої з максимальним тактильним ефектом і мінімальною чутливістю до змін користувача та навколишнього середовища.

Хіпвелл прогнозує, що перші такі девайси з’являться протягом 5 років. Деякі продукти вже у розробці. “Тоді це буде просто питання зрілості технології й того, наскільки просунутою, реалістичною та широко поширеною вона стане”, — додає вона.

Раніше Investory News писали, що наступне покоління смартфонів від Apple може бути позбавлене екранного вирізу. Компанія Largan, що займається виробництвом оптичних лінз для гаджетів, знайшла технічне рішення, як розмістити компоненти системи розпізнавання осіб без масивного “чубчика”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram