Новини
12 Квітня 2022
970

Світовий рейтинг лідерства: Німеччина на першому місці

До початку війни в Україні, Німеччина і США мали найбільшу “м’яку силу” у всьому світі

Інститут Геллапа (Gallup Media) провів дослідження ефективності популярності лідерів 4 світових держав: як у світі ставляться до США, Китаю, росії та Німеччини. Рейтинг належить до періоду до 24 лютого цього року, коли росія вдерлася до України, пише Голос Америки.

Опитування проводилося серед респондентів зі 116 країн та регіонів протягом усього 2021 року. В опитуваннях телефоном та особисто брали участь люди віком понад 15 років. Рейтинг ґрунтується на репрезентативних вибірках на національному рівні.

Що ж показало це глобальне соціологічне опитування? До початку війни в Україні, Німеччина і США мали найбільшу “м’яку силу” у всьому світі, причому набагато більшу, ніж будь-коли. Обидві країни перебували на сильніших позиціях, ніж росія чи Китай. США та Німеччина мали гарні можливості для згуртування НАТО та решти світу перед вторгненням росії в Україну.

Протягом п’яти років Німеччина залишалася найпопулярнішою у світі країною у рейтингу лідерства. Йдеться період правління канцлера Ангели Меркель. Серед опитаних жителів 116 країн рейтинг довіри до керівництва Німеччини та його дій у 2020 році був 52%, у 2021 — 50%.

Серед жителів європейських країн 60% респондентів схвалювало політику керівництва Німеччини. Для порівняння: 40% опитаних європейців схвалювали дії адміністрації США, 22% — росії та 18% — Китаю.

США, згідно з даними Інституту Геллапа, посідають другий рядок.

Рейтинг довіри до США у світі першого року адміністрації Байдена був 49%. Це значне зростання проти останнього року рейтингу адміністрації Трампа в 30%. Особливо зросла довіра до США в Португалії, Нідерландах, Норвегії та Швеції, а також зростання довіри було відзначено у всіх країнах НАТО і G7, зокрема Японії.

Інститут Геллапа зазначає, що США вдалося повернути прихильність до себе жителів європейських країн, які багато в чому перестали довіряти американському керівництву в період президентства Трампа.

При цьому в Замбії та Непалі рейтинг США у 2020 році стрімко опустився, а також скоротився в 13 країнах, серед яких росія, Казахстан, Грузія та Литва.

Після виведення американських військ з Афганістану середній рівень довіри у світі до дій США скоротився до 45%. У самому Афганістані в серпні-вересні 2021 року 87% усіх опитаних респондентів не схвалювало дії США.

Серед мешканців сусідніх із США країн, 55% респондентів із Канади та 52% із Мексики довіряли американському керівництву. Найнижчий рейтинг довіри до США у Латинській Америці зафіксовано у Чилі.

Рейтинг росії у світі, до її вторгнення в Україну, становив 33% приблизно як і у 2020 році. Але, як зазначається в доповіді Інституту Геллапа, оскільки більша частина країн у світі засуджує російську агресію, рейтинг росії може опуститися набагато нижче за рівень у 22%, який був зафіксований у 2014 році, після анексії Криму.

Події керівництва Китаю у світовому опитуванні схвалювало 30% респондентів. Цей рейтинг практично не змінювався протягом двох років. Соціологи зазначають, що майбутні рейтинги Китаю також залежать від його реакції на війну в Україні та залежно, чи підтримуватиме Пекін Москву.

Щодо Китаю позитивна динаміка зберігається в Африці. Події керівництва Китаю схвалюють 52% респондентів в африканських країнах, дії США — 60%.

Тим часом вперше за більш ніж сторіччя росія не змогла зробити виплати інтересу за своїм зовнішнім боргом, повідомила компанія S&P Global. Про технічний дефолт S&P Global оголосила після того, як росія, якій внаслідок санкцій було перекрито доступ до її валютних резервів, виплатила свій борг обсягом $649 млн у рублях.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram