Новини
19 Травня 2023
393

Світові ціни на пшеницю впали

Це сталося після продовження “зернової угоди”

Світові ціни на пшеницю в четвер знизилися після того, як напередодні було оголошено про те, що Чорноморська зернова угода продовжується на наступні два місяці, повідомляє CNN.

“Ф’ючерси на пшеницю на Чиказькій біржі впали на 2% до $6,12 за бушель. Загалом ціни впали на 23% з початку року та на 57% з моменту досягнення історичного максимуму в $14,30 за бушель у березні минулого року”, — зауважується в повідомленні.

Згідно з даними компанії Gro Intelligence, яка займається сільськогосподарською статистикою, на Україну й росію разом припадає майже третина світового експорту пшениці. Вони також входять до трійки найбільших світових експортерів ячменю, кукурудзи, ріпакової та соняшникової олії.

За кілька днів після вторгнення росії у 2022 році глобальні ціни на пшеницю різко зросли, а Продовольча та сільськогосподарська організація ООН попередила, що через війну 47 млн людей можуть опинитися в стані “гострої продовольчої безпеки”. Натомість укладена в липні минулого року “зернова угода”, як заявили в ООН, допомогла “стабілізувати ринки та зменшити нестабільність”.

Нагадаємо, посів ярої пшениці цього року може стати рекордним за 12 років.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram