Новини
6 Квітня 2021
827

Суд США підтримав Google у патентній суперечці з Oracle

Компанії вже понад 10 років борються за сумісність Android з Java

Верховний суд США підтримав Google у десятирічній патентній суперечці з компанією Oracle, яка звинувачувала IT-гіганта у крадіжці тисяч рядків коду програмної платформи Java під час розробки Android, повідомляє The Verge.

“Суд скасував рішення апеляційного суду США та ухвалив, що Google може на законних підставах використовувати елементи коду інтерфейсу прикладного програмування Java (API) Oracle при створенні Android”, — пише видання.

Як зазначається у рішенні суду, компанія Google під час розробки Android використовувала розробки у межах положень про сумлінне використання, передбачене законодавством про авторське право. “Суд зробив висновок, що Google використовувала API, щоб дозволити Java-програмістам створювати додатки для Android”, — йдеться у повідомленні.

У постанові Верховного суду наголошується, що Google скопіювала API для повторної реалізації призначеного для користувача інтерфейсу, взявши лише те, що було необхідно, аби дозволити користувачам працювати у новій програмі — це нормальна практика”, — постановив Верховний суд.

Компанію Google у патентній суперечці потримали шість суддів, двоє зайняли сторону Oracle й одна суддя (призначена Дональдом Трампом Емі Коні Барретт) не брала участі у рішенні.

Google й Oracle вже понад 10 років борються за сумісність Android з Java. З цього спору вже пройшло три судові процеси та дві окремі апеляції. Поточна версія справи стосується того, чи може Oracle забезпечити дотримання своїх авторських прав щодо приблизно 11,50 тис. рядків у кодовій базі Android, що представляють 37 окремих API.

Google розробив API незалежно, але зазначається, що вони засновані на еквівалентних API в коді Java, призначених для імітації та взаємодії з окремою мовою.

У Oracle стверджували, що “структура, послідовність й організація” API Android порушують авторські права Oracle на код Java.

Нагадаємо, в Україні АМКУ оштрафував Google на 1 млн грн через те, що компанія вчасно не надала запрошену інформацію від Комітету у розслідуванні за заявою фізичної особи-підприємця щодо блокування його облікового запису у додатку “Google Мій бізнес”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram