Новини
27 Лютого 2020
843

Стартап Karius залучив $165 мільйонів та збирається запобігти всесвітню епідемію

Компанія планує використати кошти на розробку тестів для виявлення РНК-вірусів, такі як коронавірус COVID-19

Стартап Karius, який може знаходити інфекційні захворювання швидше та ефективніше, ніж це робиться за допомогою стандартних медичних аналізів, в останньому раунді залучив фінансування $165 млн. Основним інвестором став інвестфонд компанії Softbank — Vision Fund 2. Сумарно стартап залучив $255 млн інвестицій, повідомляє TechCrunch.

Karius для виявлення захворювань проводить аналізи за допомогою рідкої біопсії. Це молекулярно-генетичний аналіз, який вільно циркулює в крові ДНК.

Більшість компаній, що займаються рідкою біопсією, зосереджені на онкологічному скринінгу. Karius може взяти один зразок крові та перевірити його більш ніж на 1,4 тис. патогенів, зокрема віруси, бактерії та грибки.

Інші компанії, які займаються рідкою біопсією — єдиноріг GRAIL та Guardant Health, яка нещодавно вийшла на біржу. Ці компанії вивчають пухлинну ДНК, а Karius фокусується на фрагментах вільно циркулюючої ДНК мікробів.

Стартап був заснований у 2014 р. в каліфорнійському місті Редвуд-Сіті. Створенню компанії передувало наукове відкриття нинішнього гендиректора та засновника стартапа Міккі Кертеша та іншого співзасновника, Тіма Блаукампа.

Вони відкрили, що ДНК мікробів, які викликають захворювання, може бути виявлено ​​в крові інфікованих пацієнтів навіть на ранніх стадіях захворювання. Для того, щоб відрізнити власну ДНК пацієнта від ДНК мікроба досить простого аналізу крові.

За кілька років Кертеш і Блаукамп створили “пошукову систему” на основі штучного інтелекту. Ця система аналізує мікробну ДНК і порівнює її більш ніж з 1,4 тис. зразками, наявними в її базі даних.

Можливість швидко виявляти невідомі мікроби на основі ДНК може зіграти ключову роль під час наступної пандемії. За словами доцента Університету Канзасу Ентоні Фера, швидке виявлення корисно не тільки тоді, коли мова йде про введення карантину, а й на ранніх стадіях захворювання, коли, ймовірно, доступні більш ефективні методи лікування.

Зараз технологія Karius обмежена ДНК, а значить, вона не може виявити РНК-віруси, такі як коронавірус COVID-19. Розширити коло захворювань, які можна виявити за допомогою тестів, компанія зможе на кошти, залучені в останньому раунді фінансування. “Наступного разу, коли почнеться епідемія, ми зможемо швидко її зупинити”, — запевняє Кертеш.

Нагадаємо, компанія Roche уклала ліцензійну угоду на суму $1,15 млрд з Sarepta Therapeutics, щоб отримати право на запуск і комерціалізацію дослідницького центру генної терапії Sarepta для лікування м’язової дистрофії Дюшенна (МДД) за межами США.

Американський економіст Нуріель Рубіні, якого за пророкування фінансової кризи 2008 р. прозвали Dr. Doom, розповів, які події щодо вибуху епідемії коронавірусу незабаром можуть обернутися світовою кризою.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram