Соцмережі
8 Травня 2019
850

Станіслав Зозуля: Повернення техогляду

Під прикриттям угоди про асоціацію з ЄС

У Міністерстві інфраструктури пропонують відновити обов’язковий техогляд приватних автомобілів з 2022 року. Відповідний проект закону опублікований на сайті Міністерства інфраструктури.

Відповідно до законопроекту, перший технічний огляд особистих транспортних засобів повинен проводитися через чотири роки після першої реєстрації з подальшим його проходженням кожні два роки. Для таксі і комерційних автомобілів законопроект передбачає щорічне проведення техогляду, починаючи з моменту першої реєстрації.

Робиться це, мовляв, на виконання Угоди про Асоціацію з ЄС, що насправді не є цілком вірним. Дійсно, одна з вимог договору про асоціацію з Євросоюзом — це проводити техогляд тих автомобілів, які виїжджають з України в країни-члени ЄС. Такі машини повинні мати відповідний талон проходження технічного огляду транспортного засобу. Тобто проводити техогляд для власників автомобілів, які не збираються виїжджати закордон, — це внутрішня забаганка українських чиновників в Мінінфраструктури.

В той час, як вплив папірця, який здебільшого був і буде розмінним хабарем, на аварійність є сумнівним, витрати грошей і часу (офіційно чи внаслідок корупції) на проведення техогляду є беззаперечними. Якщо на будівлі написано пральня, а насправді це бордель, то розганяючи таку «пральню» ви насправді розганяєте дім розпусти, а не що інше. Відміняючи техогляд ми відміняли корупцію, а не технічне обстеження автомобілей. Тепер же повертаючи техогляд, повернеться корупція, а стан автомобілів на дорогах навряд чи покращиться.

Європейська інтеграція на ділі, а не на словах, — це рецепція тих цінностей, які зробили Європу багатою і процвітаючою: захищені права приватної власності та економічна свобода, а не тих державних регулювань, які при такому рівні багатства і культури можуть, хоч і не без втрат, дозволити собі європейці. До того ж, як виявляється, це є скоріше пропозицією українських чиновників, а не вимогою Асоціації з ЄС. Що нам потрібно зараз — це менше державних регулювань, а не більше.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram