Соцмережі
25 Квітня 2019
745

Станіслав Зозуля: Наповнення держбюджету з держпідприємств

90% прибутку держкомпаній буде йти до бюджету країни

Кабінет міністрів України підвищив частку прибутку, яку державні підприємства мають перераховувати до державного бюджету, з 75% до 90%.

Чи може приватний бізнес існувати, якщо власник забирає 90% прибутку і лише 10% залишає підприємству на розвиток? Наврядчи. Якщо це звичайна фірма, тобто компанія яка організовує ланцюжки виробництва: землю, капітал та працю і відповідає на майбутній попит споживачів й діє в ринкових конкурентних умовах, то таке визискування майже всіх плодів діяльності на проїдання скоріш за все закінчиться тим, що компанія не витримає конкуренції з більш ощадливими власниками і збанкрутує.

Звісно, якщо такий «бізнес» — не рента. А особливо рента, що заснована на насиллі, або інших неринкових методах примусу до купівлі товару або послуги, що їх нав’язують споживачам. Державні підприємства діють зазвичай в таких «тепличних умовах», а тому звільнені від того, щоб бути ефективними та збирають державну ренту, яка може бути встановлена на абсолютно довільному значенні: 75 або 90 %. Мало з яких держкомпаній взагалі мають бюджет розвитку — їм він не потрібен, якщо вони діють не в ринкових умовах.

Наявність держпідприємств, — яких останню цифру, яку я чув 3,5 тисячі — з їх майже повним перерахуванням «прибутку» в державний бюджет — це плата за ті неякісні товари і послуги, які нав’язуються споживачам і яких, якщо б цього нав’язування не було, просто би не існувало. Приватний бізнес гнучкіший і завжди ліпше знає, скільки і коли можна потягнути з бізнесу на споживання, що держава через відсутність правильних стимулів, ніколи не знатиме.

Кабінет міністрів України підвищив частку прибутку, яку державні підприємства мають перераховувати до державного…

Опубліковано Станіславом Зозулею Середа, 24 квітня 2019 р.

 

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram