Соцмережі
9 Травня 2019
2 343

Станіслав Зозуля: Фрідріх-Авґуст фон Гаєк

Нобелівський лауреат у сфері економіки, найвидатніший економіст вільного ринку і соціальний теоретик

Фрідріх-Авґуст фон Гаєк, мабуть, найвидатніший економіст вільного ринку і соціальний теоретик в післявоєнному світі. Він народився у Відні 8 травня 1899 року і вступив до Віденського університету відразу ж після закінчення Першої світової війни. Гаєк отримав докторський ступінь з юриспруденції в 1921 році і з політичної теорії в 1923 році. Хоча його робота в області економіки принесла йому Нобелівську премію в 1974 році, інтереси Гаєка були набагато ширшими. Протягом довгого і продуктивного життя він зробив значний внесок в ряд дисциплін, включаючи політичну і соціальну теорію, психологію й історію ідей.

У 1922 році, коли Гаєк ще завершував навчання в аспірантурі, Людвіг фон Мізес опублікував свою нищівну критику планової економіки. В «Die Gemeinwirtschaft» (пізніше було перекладено на англійську як «Соціалізм») Мізес продемонстрував, що після заміни ринків централізованим плануванням не існуватиме способу визначення вартості товарів і послуг, що унеможливлює раціональний економічний розрахунок. Есе Мізеса було вирішальним у доказі того, що без справжньої системи цін неможливо розрахувати реальні витрати. В результаті читання Мізеса Гаєк відмовився від своїх юнацьких соціалістичних поглядів і став твердим прихильником вільних ринків і постійним учасником щотижневих семінарів Мізеса.

Ранній інтерес Гаєка щодо зв’язку між банківським кредитом і діловим циклом призвів до того, що він був призначений директором нещодавно створеного Австрійського інституту досліджень ділового циклу в 1927 році. Там він опублікував свою першу важливу роботу в галузі економіки «Geldtheorie und Konjunkturtheorie», яка опублікована на англійській мові в 1933 р. під назвою «Грошово-кредитна теорія і торговий цикл», що намагалася пояснити складний взаємозв’язок між кредитною експансією і недостатнім інвестуванням капіталу та тим, як ці фактори лежать в основі ділових циклів. Як наслідок, Гаєк був запрошений для читання серії лекцій в Лондонській школі економіки (LSE) Лайонелем Роббінсом, який очолював там економічний факультет. Ті лекції, які з’явилися у вигляді книги «Ціни і виробництво» змінили професію економіста; і Роббінс запропонував Гаєку посаду професора в галузі економічних наук в LSE, де Гаєк почав працювати в 1931 році.

Саме з цього періоду почалося знамените протистояння Гаєка з Джоном Мейнардом Кейнсом. Кейнс, в той час, мабуть, найвідоміший економіст в світі, опублікував свою «Теорію грошей» в 1930 році, а Лайонел Роббінс, редактор престижного журналу «Economica», доручив Гаєку рецензувати цю книгу. У своїй критиці Гаєк стверджував, що теорія Кейнса була фатальною помилкою через її нездатність оцінити важливість грошових факторів в зміні структури виробництва і в результаті неправильного інвестування. На це Кейнс написав відповідь і, будучи редактором економічного журналу в Кембриджі, попросив П’єро Сраффа ознайомитися з критикою Гаєка. Гаєк, в свою чергу, відповів на відгук Сраффи, в якій Сраффа заперечував критику. Дебати між Гаєком і Кейнсом, які якийсь час домінували в академічній економіці, незабаром поширилися по всій Британії і залучили всіх важливих економістів, які тоді писали.

У той час працюючи в LSE Гаєк також вперше опублікував свої есе про знання і ціни, які склали один з його найоригінальніших внесків в області економіки і соціальної філософії. У «Економіці та знаннях» в 1937 році і «Використання знань в суспільстві» в 1945 році Гаєк стверджував, що раціональний розподіл ресурсів залежить від координації розосереджених знань, якими володіє кожен учасник економіки, і що тільки вільні ринки можуть забезпечити необхідну координуючу структуру. Знання, стверджував він, приймає різні форми і навіть не повинно бути свідомим. Саме через індивідуальне прагнення до особистих цілей часточки знань передаються суб’єктам економіки в формі цін. Ринок, стверджував Гаєк, можна розуміти як такий, що виконує найважливішу епістемологічну мету — процес відкриття, тобто як засіб для генерації знань.

Розуміння Гаєком ринку як координуючого механізму розосереджених знань послужило філософською основою його найважливішого вкладу в соціальну теорію — ідеї про те, що складні соціальні інститути, хоча і є продуктом людської діяльності, не є продуктом людського планування. Гаєк стверджував, що соціальні інститути настільки складні, що їх внутрішня структура не може бути повністю осягненою жодним розумом або групою умів. Вони виникають і приймають форму не в результаті свідомого людського винаходу, а в результаті еволюції як продукту незліченних людських взаємодій, кожне з яких направлено на більш безпосередню, особисту мету. Ідея про те, що соціальні механізми, відповідно до яких ми живемо, є продуктом еволюції, а не навмисного розрахунку, була раніше запропонована мислителями, пов’язаними з шотландським Просвітництвом, зокрема Адамом Смітом, Девідом Г’юмом і Адамом Фергюсоном. Дійсно, концепція Адама Сміта про невидиму руку є одним з яскравих прикладів більш широкої ідеї про стихійно генерований порядок. У своїх працях Гаєк стверджував, що мова, закон, мораль і соціальні умовності — все це випадки стихійно породженого порядку. Гаєк вважав, що соціальний устрій вимагає деякої централізованої контролюючої влади, щоб не допустити беззаконня і хаосу, бо це призве до тоталітарних ідеологій. Гаєк вважав раціоналістичний підхід до соціальних проблем, який заснований на підході, що методологія природничих наук може бути застосована до соціальних питань, ворожим до вільного суспільства, і пов’язував його з французьким Просвітництвом і континентальною політичною теорією.

Стривожений величезним розповзанням Держави в XX-му столітті, навіть в тих країнах, які нібито були віддані особистій свободи і приватній ініціативі, Гаєк написав «Шлях до кріпацтва» в 1944 році. Есе було адресовано широкій, а не лише академічній аудиторії, і попереджає про небезпеку планової економіки, вказуючи на подібність між соціальними і економічними системами, які були прийняті націонал-соціалістичною Німеччиною та фашистською Італією, з одного боку, і союзними державами, з іншого. Гаєк був занепокоєний панівною ортодоксією, яка розглядала величезну державу загального добробуту і активне втручання уряду в життя своїх громадян, як жалісливу відповідь на нестримний капіталізм. У книзі «Шлях до кріпацтва» він сподівався показати, що ці забобони кореняться в тій самій недовірі до індивідуальної ініціативи і добровільного обміну, що й ідеології з якими воював Захід, і що централізоване планування, навіть якщо його наміри будуть добрими, призведе до руйнування стихійно сформованого порядку ринку, що, в свою чергу, призведе до ще більшого державного планування.

Книга була з ентузіазмом сприйнята як в Сполучених Штатах, так і в Великобританії, так що американський видавець не зміг надрукувати досить копій, щоб задовольнити попит через нормування паперу в військовій час. Проте, есе вдалося охопити значно більшу американську аудиторію, коли було опубліковано 20-сторінковий уривок з книги в квітні 1945 року. Американський лекційний тур збудив апетит Хайєка проводити більше часу в США, і зрештою він погодився прийняти призначення в Університет Чикаго в 1950 році.

Перебуваючи в Чиказькому університеті, Хайек опублікував свою найбільш амбітну роботу в галузі соціальної та правової філософії «Конституція свободи» в 1960 році. У цій роботі Гаєк спробував написати не що інше, як трактат про теоретичні основи вільного суспільства. Твір величезної ерудиції «Конституція свободи» описує в загальних рисах погляди Гаєка на походження і природу права в ліберальному суспільстві, його висновки щодо природи справедливості і його концепцію вільного суспільства. Гаєк стверджував, що вільною державою є те суспільство, де люди керуються загальними правилами, які застосовуються до всіх, на відміну від систем управління, заснованих на здійсненні широких, дискреційних повноважень тими, хто перебуває при владі.

Серед його останніх есе була праця «Закон, законодавство і свобода», де Гаєк детально зупинився на своїх попередніх дискусіях про природу свободи і політичних та правових рамках вільної співдружності. У цій роботі Гаєк розширив свої погляди на природу соціальної еволюції і описав моральні і правові норми, сумісні з вільним суспільством, які виникли без втручання законодавця. У «Згубній самовпевненості» 1988 року Гаєк підняв тему, про яку він говорив раніше в серії статей, які вперше з’явилися в британському журналі Economica, а потім були опубліковані у вигляді книги «Контрреволюція науки: дослідження зловживанням розумом» в 1952 році. Ці більш ранні дослідження забезпечили переконливий захист методологічного індивідуалізму і критикували тих, хто стверджував, що ми можемо робити осмислені заяви про соціальні колективи незалежно від їх складових компонентів. «Згубна самовпевненість» повинна була стати останньою книгою Гаєка. У ній він знову висловився проти тих, хто відмовляється визнавати обмеження людських знань і хто помилково вважає, що одного розуму досить для формування комплексу правил і інститутів, що складають сучасне суспільство, і що, як наслідок, свідоме соціальне планування можливе і корисне.

Гаєк помер в 1992 році, ставши свідком повного краху соціалістичних економік Східної Європи. Що ще більш важливо, він знав, що його власна робота зіграла вирішальну роль в революціях, що охопили Східний блок. Це, безумовно, найвища данина поваги тому, хто присвятив своє життя війні проти тиранії.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram