Соцмережі
2 Травня 2019
850

Станіслав Зозуля: Чому не День підприємництва

День лише одного фактору виробництва – праці

1 травня ми відзначаємо День праці. Але чому свято лише одного фактора виробництва — праці? Чому відсутній День капіталу чи День землі і, найголовніше, День тієї соціальної функції, що організовує всі три фактори виробництва разом, щоб отримати готовий продукт, — підприємництва? (Начебто такий день існує — 5 жовтня, але чи багато підприємців про нього знають?) З іншої сторони, лише День праці — 1 травня оголошено державним вихідним днем.

Капітал без праці — це машини без операторів. Праця без капіталу — це величезна кількість зайнятих у виробництві, але які працюють палицями замість використання знарядь. Праця та капітал без землі підвішені в повітрі. І всім трьом фактором виробництва — відношення між якими не антагоністичні, а гармонійні, — потрібен Підприємець, який організовує ланцюжки виробництва, відповідає на майбутній попит покупців, аналізує результати, вносить зміни в розподіл ресурсів та знову береться за виробництво.

Слава трудівнику робочому, який в поті чола свого заробляє собі на хліб!! Слава капіталісту, який розумно позичає капітал та примножує його! Слава землевласнику, який дозволяє продуктивно використовувати свої наявні ресурси! Тричі слава підприємцю, який, слугуючи споживачу, дає заробити кожному і про себе не забуває!

І ганьба споживачам чужого: бандитам, крадіям, шахраям, нечистим на совість політикам, чиновникам-хабарникам та безпринципним бізнесменам, які заробляють свої статки в протиприродньому союзі з Державою, мають привілейовані умови, обмежують конкуренцію, або отримують пільги, дотації, субсидії за рахунок інших.

1 травня ми відзначаємо День праці. Але чому свято лише одного фактора виробництва — праці? Чому відсутній День капіталу…

Опубліковано Станіславом Зозулею Вівторок, 30 квітня 2019 р.

 

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram