Новини
27 Лютого 2023
443

США вражені темпами відновлення електромережі після атак рф

Україна отримає вже третій транш ремонтного обладнання від Америки

У Вашингтоні вражені тим, як швидко українським фахівцям вдається відновити пошкоджені електромережі після російських атак, заявила міністр енергетики США Дженніфер Гренголм в інтерв’ю Голосу Америки.

“Я знаю, що президент Зеленський справді висловив бажання мати іншу мережу електропостачання. Розподілену мережу, яка працює на чистій енергії, але також не настільки централізовану, щоб бути мішенню. І це дуже надихає… Зараз ми — у процесі відправки третього траншу обладнання в Україну, щоб вони могли замінити те, що було пошкоджено. Але зрештою, у довгостроковій перспективі, ми маємо виконати цілі президента щодо створення розподіленої електричної мережі, щоб у разі пошкодження однієї ділянки це не виводило з ладу цілий регіон”, — сказала Гренголм.

Очікується, що третій транш допомоги для відновлення електромереж, які продовжують бути мішенню російських атак, США відправлять на початку березня.

“Буде третій транш, який ми відправимо на початку березня. І ці засоби, звісно, допомагають. Але що нас вразило — це те, наскільки швидко українці залучають те, що ми надсилаємо, аби відновити роботу якомога скоріше. Це справді захоплює дух: така стійкість і таке швидке виконання завдань від тих, хто працює над мережею. І ми будемо продовжувати допомагати, чим зможемо”, — зазначила міністр.

Вона наголосила, що особисто перебуває у контакті з міністром енергетики України Германом Галущенком і відчуває прагнення української сторони до постійної співпраці та втілення відповідних планів.

“Національна лабораторія відновлюваної енергетики створює дорожні карти для країн, які висловили зацікавленість у переході на стовідсоткову відновлювану енергію, на 100% чисту, без викидів вуглецю. І ми хочемо працювати з Україною, яка висловила бажання зробити це, щоб надати технічні дорожні карти, як цього досягнути”, — розповіла Гренголм.

Нагадаємо, Україна наростила технічні можливості по імпорту електроенергії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram