Бiзнес
5 Травня 2021
769

Справжній Каланік: Як бізнесмен веде справи у CloudKitchens та чому від нього тікають співробітники

За даними Business Insider, у компанії панує жорстка атмосфера тотального контролю

Після того, як гендиректор Uber Тревіс Каланік залишив свою посаду у червні 2017-го, наступного року він придбав контроль над стартапом CloudKitchens, який будує кухні, а потім здає їх в оренду ресторанам, що працюють на доставку.

За даними WSJ, Каланік інвестував у стартап власні $200 млн, вторговані з продажу акцій Uber. У 2018 році CloudKitchens залучила $400 млн від Фонду національного добробуту Саудівської Аравії — стартап оцінили у $5 млрд. За інформацією видання, на розвиток компанії Каланік отримав кредити на декілька мільйонів доларів від Goldman Sachs.

За останні п’ять років представництва CloudKitchens з’явилися як мінімум у 29 містах США, компанія уклала угоди з великими американськими мережами ресторанів швидкого харчування Chick-fil-A і Wendy’s.

Однак зсередини в компанії не все так гладко, дізнався Business Insider. За даними джерел видання, з початку року стартап покинуло близько 300 співробітників, які не витримали атмосфери тотального контролю та секретності, що культивувалася Каланіком з моменту його приходу.

Ось як описують колишні співробітники корпоративну культуру та стиль управління голови стартапу:

1. “CloudKitchens — це організація альфа-самців, очолювана “храмом братанів”, в якому безроздільно правлять Каланік разом з двома приятелями”

За словами працівників, у стартапі існує свій внутрішній кодекс, що чимось нагадує правила “бійцівського клубу”, який впливає на всі аспекти роботи. Каланік довіряє та прислухається до обмеженого кола осіб. Серед них — його права рука та давній приятель Дієго Бердакін (36-річний засновник City Storage), а також Барак Діскін (37-річний співзасновник MeUndies), який займається всіма питаннями, пов’язаними з нерухомістю.

Колишні співробітники описують команду Діскіна як “підрозділ, який багато працює, п’є та постійно лається”. За їх словами, Діскін перетворив конференц-зал зі скляними стінами в офіс для себе й декількох наближених. У компанії позаочі називають це приміщення “зміїною ямою”.

2. Каланік не має бажання публічно говорити про себе та компанію та забороняє співробітникам розповідати про свою роботу 

На одному із зібрань з персоналом Каланік засудив критичні статті у пресі про себе, закликавши присутніх не довіряти всім, хто вірить новинам. Він виступав перед слайдом з фото, на якому був зображений його особняк у Бель-Ейр за $43 млн. При цьому багато співробітників знали, що будинок дійсно належить йому, оскільки деякі з них там бували.

Один із колишніх співробітників порівняв культуру CloudKitchens з роботою в ЦРУ, де ніхто не може розповісти про свою роботу навіть власній родині. За словами джерел, Каланік серйозно стурбований тим, щоб про плани розвитку не впізнали конкуренти компанії, також він прагне уникнути практики переманювання співробітників. 

3. У CloudKitchens часто працюють понаднормово

Колишні працівники розповідають, що вони часто працювали 12-14 годин на день, а ще від них вимагали бути на зв’язку 24 години на добу, 7 днів на тиждень. “Якщо хтось йшов з роботи о сьомій вечора, Каланік зазвичай жартував: “Ти працюєш на пів ставки?”, — розповіла одна з колишніх співробітниць, яка залишала свої особисті речі на столі, щоб ніхто з колег не подумав, що вона пішла з роботи вже о 9 вечора. Каланік сам завжди першим з’являється в офісі та йде останнім.

4. На початку пандемії, коли підприємства стали переводити співробітників на дистанційний формат роботи, Каланік змушував усіх двічі на день приходити до офісу на нараду

Деякі колишні співробітники розповіли, що їм наполегливо рекомендували з’являтися в офісі. При цьому у приміщеннях здебільшого ніхто не носив маски, зокрема й керівництво компанії.

5. Офіси CloudKitchens влаштовані за спартанськими правилами

В офісах немає кімнат для відпочинку або інших зручностей, які наразі стають особливими рисами технологічних стартапів, що намагаються залучати кращих і зберігати таланти.

При цьому сам генеральний директор проводить виїзні робочі наради на шикарних курортах — одна навіть відбулася на курорті Адірондак на озері Кора, зазначає Business Insider.

6. Співробітники, найчастіше ті, що прийшли з Uber, розміщують на ноутбуках наклейки з написом “Ні кіноа”

За розповідями, один зі співробітників на черговій нараді запитав, чому в їдальні перестали подавати кіноа. Каланіка це надзвичайно обурило, він розсердився на те, що співробітник надто переймається безплатним обідом, замість того аби зосередитися на роботі. З того часу гасло “Ні кіноа” стало свого роду локальним мемом і знаком, який показує, що всі займаються реальними справами.

7. У компанії існує непрозора система бонусів і рівнів

Колишні співробітники розповіли — на співбесіді їх переконували у тому, що невелика зарплата компенсується щедрими виплатами за підсумками року. Однак за три роки роботи бонуси прийшли лише один раз, деякі рядові співробітники отримали по $2 тис., а інші й взагалі нічого.

Річ у тім, що, за їхніми словами, гроші виплачуються за спеціальною рейтинговою системою, суть якої відома тільки Каланіку та директору з кадрів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram