Новини
10 Серпня 2023
316

Спостерігається історичний рекорд ціни на оливкову олію

Наразі вона коштує удесятеро дорожче за нафту

Біржова ціна оливкової олії зросла до історичного максимуму $8500 за тонну і це вдесятеро вище за ціну тонни нафти.

У 2019 році, до пандемії, співвідношення ціни тонни оливкової олії та тонни нафти було удвічі меншим, пише Bloomberg.

Попередній рекорд ціни оливкової олії було встановлено у 1996 році на рівні трохи більш як $6200 за тонну. Поточна ціна на 125% вище за середню за 2000-2020 роки.

Різке зростання ціни викликане посухою в Іспанії та Саудівській Аравії, на частку яких припадає близько однієї третини світового постачання. Також ситуацію посилило падіння виробництва оливкової олії в Італії через патоген, який масово вбиває оливкові дерева.

У поточному 2022-23 маркетинговому році виробництво в іспанській Андалусії — головному глобальному регіоні виробництва оливкової олії — скоротилося до 663 тис. тонн, що на 56% менше за рівень 2021–2022 років.

Глобальне виробництво за цей період скоротилося до 2,62 млн тонн, що майже на чверть менше проти попереднього року.

Співвідношення глобальних запасів оливкової олії до обсягів споживання впало до 12,1%, що є другим найнижчим рівнем за понад 50 років.

Прогноз на врожай 2023-24 років також не оптимістичний. Виробництво в Іспанії може становити лише 737 тис. тонн, що є незначним відновленням проти поточного сезону, але приблизно вдвічі нижче за середньорічні обсяги врожаю.

Водночас глобальний попит на оливкову олію майже подвоївся завдяки популярності середземноморської дієти. Річне споживання оливкової олії збільшилося в середньому майже до 3 млн тонн за останні п’ять років проти 1,64 млн тонн у середньому з 1980 до 1985 року.

Оскільки запаси вже на критично низькому рівні, ще один неврожай в Іспанії, Італії чи Греції може підштовхнути ціну на оливкову олію до $10 тис. за тонну, що ніхто не вважав за можливе лише кілька місяців тому, резюмують у Bloomberg.

Нагадаємо, зібрано понад 16 млн тонн зерна нового врожаю.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram