Новини
18 Березня 2020
875

S&P: Світова економіка у 2020 році опиниться в рецесії

Агентство вважає, що зростання світового ВВП складе лише 1-1,5%

У 2020 році світова економіка опиниться в рецесії. Зростання світового ВВП складе лише 1-1,5%, повідомляє рейтингове агентство S&P Global Ratings в огляді “Глобальна рецесія тут і зараз”.

Згідно з попередніми даними з Китаю, економіка країни зазнала набагато більш значних втрат, ніж передбачалося раніше. “Хоча “невпевнена” стабілізація почала даватися взнаки”, – пише S&P. І додає, що промислове виробництво в січні-лютому в країні скоротилося на 12,3%, у порівнянні з тим же періодом 2019 року – це в чотири рази більше прогнозів.

“Проте ризики повторного зараження уповільнюють зняття обмежень на взаємодію між людьми, що відкладає відновлення економіки навіть від термінів у попередніх оцінках”, – зазначають в агентстві.

Європа і США йдуть тим самим шляхом, тому що обмеження контактів між людьми, які постійно зростають, віщують “колапс попиту”, який різко знизить економічну активність у другому кварталі. У S&P вважають, що активність розпочне відновлюватися цього року, але не відразу. “Економічний спад в єврозоні складе 0,5-1% цього року”, – додає агентство та очікує, що європейський центробанк використовує операції довгострокового рефінансування (LTRO) для підтримки фінансового сектора.

“Ринки перейшли у вільне падіння, а волатильність досягла рівнів, які в останній раз спостерігалися під час світової фінансової кризи. Акції подешевшали у відсотках на двозначні значення на тижні, що розпочався 9 березня. Ринки почали враховувати наслідки COVID-19 на зростання, прибуток і кредити. Кредитні спреди виявилися найширшими за більш ніж десятиліття”, – пише S&P.

І додає, щоб впоратися з ситуацією, центробанки почали “все більш агресивно” діяти, використовуючи комбінацію ключових ставок, що різко впали, купівлі активів і грошових вливань, що поновилися. На думку агентства, податкові відомства наразі відстають, але почали послаблювати хватку. У S&P не виключають, що найближчим часом підуть більш значні та більш точкові витрати урядів, спрямовані на найбільш постраждалі групи населення.

Інвестиційні банки теж “за”. Рецесію світової економіки у 2020 році передбачив й інвестиційний банк Morgan Stanley. Його команда на чолі з Четаном Ахья заявили, що світова рецесія є “базовим випадком” і цього року темпи зростання світового ВВП упадуть до 0,9%.

Своєю чергою економічна команда Goldman Sachs під керівництвом Яна Хатціуса передбачила ослаблення зростання економіки до 1,25%. Щоправда, у 2008 році ситуація все ж була гірше: ВВП скоротився до 0,8%, за даними Міжнародного валютного фонду.

Morgan Stanley і Goldman Sachs заявили, що чекати відновлення глобальної економіки в другій половині року можна, хоча не варто забувати про ризики, які загрожують ще більшим спадом. “На думку аналітиків, основний збиток від впливу Covid-19 і жорстких фінансових умов принесе матеріальний шок для світової економіки, враховуючи закриття на карантин заводів, фабрик, шкіл, ресторанів, магазинів по всьому світу”, – йдеться у прогнозі.

Там додали, що такі оцінки будуть корисними насамперед політикам – спочатку для обмеження надзвичайної ситуації в області охорони здоров’я, а потім гарантування стимулів для відновлення попиту після того, як вірус буде під контролем.

“Хоча Федеральна резервна система США та інші центральні банки світу минулими тижнями прийняли активні заходи для послаблень своєї грошово-кредитної політики, більшість урядів допоки реагували на пандемію вірусу дуже повільно, закривши свої кордони “на замок” буквально на днях”, – зазначили в компанії

Нагадаємо, що рік тому економіка Туреччини вперше за останнє десятиріччя офіційно увійшла в рецесію – стан, коли економіка скорочується два квартали поспіль. Тоді ВВП країни в четвертому кварталі 2018-го скоротився на 2,4%, у порівнянні з попереднім кварталом, а третій квартал завершився падінням обсягу економіки країни на 1,6%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram