Бiзнес
21 Січня 2019
3 901

Соковилив: що сприяло зростанню ринку соків у 2018-му

У 2018 р. продажі соків і соковмісних напоїв в грошовому вираженні збільшились на 26,5% у зрівнянні з 2017-м

У рамках аудиту мережевого роздробу, який регулярно проводить компанія «MRC Brand», були проаналізовані вторинні продажі товарної категорії безалкогольних напоїв – соки, нектари, морси і смузі (фрузі). Аудит було здійснено в більш ніж 2600 магазинах 20 національних українських роздрібних мереж.

Протягом всього аналізованого періоду категорія продемонструвала позитивну динаміку продажів. За аналізований період 2018 року в торгових мережах соків і соковмісних напоїв продано на 26,5% більше в грошовому вираженні, у порівнянні з аналогічним періодом в 2017 році.

Як видно, з отриманих даних, зростання в грошовому вираженні більш значний, ніж в натуральному, це пов’язано з інфляційними процесами.

Найбільш затребуваним серед покупців національних мереж видом соків і соковмісних напоїв є «Нектар» і «Сік», на які за перші 10 місяців в 2018 р доводилося майже 98% всіх продажів аналізованої товарної категорії.

Переваги по літражу в продажах категорії соки, також виявилися в межах очікуваного: найбільш затребуваний обсяг (близько 57%) – 940-1200 мл.

У досліджуваному періоді «проривів» у структурі торгових марок ринку не спостерігалося – їх частки практично не змінювалися, демонструючи завидну стабільність. Можна відзначити ТМ Jaffa, яка продемонструвала помітне зростання за аналізований період як в натуральному, так і грошовому вираженні – 2,65% і 3,32% відповідно.  

Беззаперечними лідерами українського ринку по категорії «соки та соковмісні напої» в 2017-201 роках були дві компанії – «PepsiCo» і «Вітмарк».

На думку експертів, в 2019 році можна припустити зростання категорії «соки та соковмісні напої» в грошовому вираженні, що може бути обумовлено інфляційними процесами. Також прогнозується зростання як в натуральному, так і грошовому вираженні підкатегорії «нектари», переваги яким віддають споживачі через більш низьку ціну, ніж на категорію «соки».

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram