Країна
17 Січня 2022
4 750

Смачна подорож: Гастрономічний туризм для початківців

Investory News розповідають про найкращі напрямки для гастрономічного туризму та про “смачні подорожі”

Досвідчені мандрівники кажуть: “Національна кухня може розповісти про країну більше, ніж будь-який музей”. Твердження спірне, але в ньому є частка істини.

Гастрономічний туризм — яскравий, перспективний напрямок, який дозволяє глянути на будь-яку державу через призму національних кулінарних традицій. Будь-який гастрономічний тур можна організувати самостійно, без допомоги турагентств. Для цього достатньо вибрати маршрут, купити квиток на літак і вирушити назустріч пригодам.

Що таке “гастрономічний туризм”?

Гастрономічний туризм — це різновид туризму, в межах якого мандрівник відвідує різні регіони світу, знайомиться з місцевими кулінарними традиціями, куштує національні страви та напої, дізнається секрети їх приготування у місцевих шеф-кухарів. Основна мета такого туризму — отримати найповніше уявлення про регіон (країну, місто), навчитися готувати нові страви, відкрити для себе цілу палітру смакових відчуттів.

До споживачів таких турів належать:

• мандрівники, які люблять смачно поїсти, але заради хлібосольного столу не готові відмовитися від інших принад відпочинку;

• кухарі та власники підприємств громадського харчування, які хочуть отримати новий досвід, відкрити для себе секрети приготування страв із різних країн світу;

• гурмани, які не просто їдять, а насолоджуються кожним інгредієнтом у складі блюда, цінують незвичайні поєднання продуктів;

• туристи, які звикли подорожувати самостійно та не хочуть залежати від інших учасників групи.

Існують такі види гастрономічних турів:

Ресторанні. Передбачають відвідування брендових ресторанів, які відрізняються високою якістю та національною спрямованістю своєї кухні.

Сільські. Включають участь туристів у зборі врожаю на виноградниках, в садах і на ягідних плантаціях, знайомство з технологією перероблення сільськогосподарської продукції та дегустацію місцевих страв.

Освітні. Пропонують знайомство з технологією харчового виробництва, навчання у спеціальних освітніх закладах із кулінарною спеціалізацією, участь у майстер-класах.

Події. Мають на увазі участь у громадських та культурних заходах з гастрономічною спрямованістю.

Екологічні. Запрошують познайомитись із технологією виробництва органічних продуктів, продегустувати екопродукти, відвідати майстер-класи з приготування екологічно чистих страв.

Спеціалізовані. Знайомлять із технологією приготування якоїсь однієї страви у різних місцевостях. Прикладом є сирні, пивні, винні та інші тури.

Комбіновані. Об’єднують кілька перерахованих напрямків.

Що включає гастрономічний тур:

• відвідування ресторанів, що спеціалізуються на національній кухні, дегустація страв і напоїв;

• гастрошопінг;

• відвідування місцевих харчових виробництв (сироварень, пивоварень, виноробень, ковбасних цехів);

• знайомство зі знаковими персонами у сфері гастрономії;

• відвідування кулінарних лекцій, курсів, майстер-класів;

• участь у професійних конкурсах кухарів, кондитерів, пивоварів, виноробів;

• відвідування фестивалів, виставок, ярмарків з гастрономічною спрямованістю.

Як бачимо, гастротур — це більше, ніж просто дегустація національних страв. Під час такого туру точно нікому не буде нудно.

Якщо ви не бажаєте переплачувати за послуги туристичної агенції, то можете спланувати гастрономічний тур самостійно. Для цього необхідно:

• вибрати відповідний маршрут поїздки;

• знайти в інтернеті інформацію про те, які харчові виробництва цінуються в даній місцевості, дізнатися, які з них відкриті для відвідувачів, за необхідності зателефонувати керівництву і записатися на екскурсію;

• почитати відгуки про місцеві ресторани та вибрати ті, в яких ви харчуватиметеся;

• якщо харчові виробництва та підприємства громадського харчування знаходяться за містом, то взяти в оренду авто;

• дізнатися, які майстер-класи та екскурсії проводяться в цій місцевості, заздалегідь зарезервувати місця для участі в них;

• переконатися, що в багажі залишилося достатньо місця для пляшок вина, головок сиру та інших делікатесів, куплених у подорожі;

• забронювати квитки на літак, підготувати закордонний паспорт та спокійно чекати запланованої дати поїздки.

Гастрономічний туризм за кордоном: куди поїхати?

За кордоном гастрономічний туризм розвивається набагато інтенсивніше, ніж В Україні. У багатьох країнах є цікаві гастрономічні маршрути, найпопулярніші з них знаходяться у Франції, Італії, Іспанії, Швеції, Швейцарії, Польщі, Китаї і Таїланді.

Так, наприклад, “кухня моря та гір” — Каталонія — увібрала в себе найкращі традиції іспанської кухні. М’ясні та рибні страви порадують любителів незвичайних поєднань: кролик із равликами, курча з шоколадом, індик, фарширований сливами та тріска з кедровими горішками. У цьому виноробному регіоні вам запропонують величезну кількість закусок і салатів.

Кожна країна намагається запропонувати туристам унікальну “родзинку”: у Франції це найсмачніші круасани та багети, а також овочеві страви, щедро присмачені прованськими травами та запашною оливковою олією. До речі, окремо треба сказати про кухню Провансу, яку називають “кухнею сонця”. Родзинка — страви з курчати та ягняти, приправлені легендарними прованськими травами — чебрецем, розмарином, базиліком та естрагоном. Готується все це на прованській оливковій олії та подається з келихом місцевого благородного вина.

В Італії туристам запропонують піцу та пасту з різними наповнювачами, найсвіжіші сири та вишукані вина. Крім того, на батьківщині італійського ренесансу, Тоскані, й кухня відповідна: вишукана, але проста та зрозуміла. Ковбаси, рибні та овочеві страви, знаменита золотаво-зелена оливкова олія, яке вважається одним із найкращих у світі. Неодмінно варто спробувати й біфштекс по-флорентійськи з м’яса молодих бичків.

У Швеції туристам сподобається знаменитий хліб із хрусткою скоринкою та пористим м’якушем.

У Швейцарії їх пригостять шоколадом, який тане у роті.

Гастротури до Чехії та Німеччини проходять під пивним прапором.

За морепродуктами їдуть до країн Скандинавії: Данії, Швеції, Норвегії, Фінляндії.

Головний принцип кухні Нідерландів — спіймано та швидко приготовлено. Залежалих продуктів ви тут не знайдете. Ну і звичайно, варто скуштувати місцеві пиво та вино. А разом з ними сир із пліснявою та трюфелями, з молодим часником і кмином.

Любителів екзотичної кухні запрошують Таїланд, Китай, Японія, Марокко та Південна Африка.

Обравши гастротури в Португалію, ви отримуєте: найсвіжіші морепродукти; дегустацію найкращих португальських вин (ця країна відома численними сортами винограду, їх понад 300); кулінарні уроки від португальських шеф-кухарів; майстер-класи з вин і вибору морепродуктів, а також доступність різних екзотичних фруктів.

Грузинська кухня по праву вважається однією з найбільш самобутніх. Напевно, це одна з небагатьох країн світу, куди туристи з усього світу їдуть насамперед за гастрономічними враженнями. Основа — м’ясо у поєднанні з різноманітними приправами, прянощами, травами та, звичайно ж, соусами. Останні готують зі свіжих овочів, фруктових соків, помідорів, барбарисів, гранатів, ягід терну — всього не перерахувати й тим більше не перепробувати.

В Молдові неодмінно варто скуштувати місцеві страви, такі як голубці “сармале”, м’ясну “чорбу”, рагу “токана”, кашу “мамалигу” та пиріжки “вертути” з різною начинкою.

У США гастротуризм почав набирати обертів наприкінці XX ст. Сюди туристи їдуть, щоб подивитися, як виробляють віскі, та дізнатися, з чим подають цей ядрений напій. У Нью-Йорку добре розвинений міський гастротуризм — мандрівники відвідують відомі “мішленівські” ресторани, де обідають зірки.

Гастрономічний туризм добрий тим, що він дозволяє поєднувати дослідження місцевих кулінарних секретів і традицій з відпочинком біля моря та відвідуванням екскурсій. Так що пакуємо валізи та вирушаємо “смачними” маршрутами світу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram