Новини
22 Квітня 2019
818

Слуга народу: Як світові лідери відреагували на результати виборів в Україні

Ангела Меркель та Анджей Дуда вже запросили потенційного переможця президентських перегонів з візитом до своїх країн

Фото: Костянтин Мельницький

Володимира Зеленського, що перемагає, за даними екзит-полів, у другому турі виборів Президента України, вже привітали десятки світових лідерів, а також представники української влади та інших державних організацій.

Одним із перших привітання прийшло від його опонента у виборах – чинного Президента України Петра Порошенко, який запропонував свою допомогу в подальшому при управлінні країною.

Також Володимира Зеленського привітав глава УПЦ митрополит Онуфрій і прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Не відмовчувався й екс-президент України Віктор Янукович.

Серед світових лідерів пана Зеленського вже встигли привітати президент США Дональд Трамп, президент Білорусії Олександр Лукашенко, прем’єр-міністр Грузії Мамука Бахтадзе, прем’єр Канади Джастін Трюдо, президент Франції Емануель Макрон, російський опозиціонер Олексій Навальний, глава Чечні Рамзан Кадиров, спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер.

У своїй вітальній телеграмі Ангела Меркель привітала з обранням на пост президента України і пообіцяла, що Німеччина продовжить активно підтримувати Україну. “Була б рада незабаром прийняти Вас (Зеленський – Ред.) у Берліні”, – додала вона.

Президент Польщі Анджей Дуда також відправив свої поздоровлення і запросив Володимир Зеленського відвідати Польщу.

Незабарився з привітанням і запрошенням і президент Молдови Ігор Додон: “Прийміть мої найщиріші вітання з нагоди вашого обрання на пост президента України і добрі побажання великих успіхів і удачі в реалізації поставлених цілей”, – заявив Додон. Також він висловив переконання, що діяльність Зеленського на вищій державній посаді слугуватиме подальшому процвітанню України в ім’я і на благо її працьовитого народу.

До вітань приєднались і канцлер Австрії Себастьян Курц, міністр закордонних справ Швеції Маргот Валльстрьом, міністр закордонних справ Латвії Едгар Рінкевичс, міністр закордонних справ Литви Лінас Лінас Антанас Лінкявічюс.

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян привітав Володимира Зеленського українською мовою: “Щиро вітаю Володимира Зеленського з переконливою перемогою на демократичних виборах президента України. Упевнений, на цій посаді Ви, Володимире Олександровичу, докладете всіх зусиль, щоб дружні відносини між Вірменією та Україною отримали новий рівень і служили нашим народам. Бажаю Вам успіхів”.

Глава МЗС Великобританії Джеремі Хант зазначив: “Тепер Ви дійсно будете Слугою Народу. Чекаємо на нашу співпрацю, адже Великобританія продовжує підтримувати Україну, нею обраний євроатлантичний курс, процес реформ і її безпеку”.

“Вирішальний день для України. Вільні вибори і мирна зміна влади – сильна українська демократія. Вітаємо Володимира Зеленського. ЄС сповнений рішучості продовжувати свою підтримку”, – зазначив президент Європейської Ради Дональд Туск у своєму посланні Зеленському.

Також привітали генеральний секретар Ради Європи (РЄ) Турбйорн Ягланд, генсек НАТО Йенс Столтенберг, які відзначили, що Україна є цінним партнером НАТО.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram