Новини
18 Травня 2022
636

Скільки зараз коштує оренда квартири в Україні

Через бойові дії та вимушений переїзд українці в 1,5 раза частіше шукають орендоване житло

Ціни на довгострокову оренду житла в Києві знизились, а на заході України навпаки зросли. Про це повідомила аналітична служба OLX Нерухомість.

Зазначається, що через бойові дії та вимушений переїзд до відносно безпечних регіонів українці в 1,5 раза частіше шукають орендоване житло. Якщо ще за день до початку війни орендою на OLX Нерухомість цікавились 1,6 млн разів, то зараз це число зросло до 2,7 млн пошуків. З них найпопулярніший запит — це квартира (близько 2,3 млн запитів).

Експерти зазначили, що найбільший вибір нерухомості на Київщині, а найнижча оренда — на Черкащині.

“Серед кількості вільних квартир для оренди впевнено лідирує Київщина. Якщо порівняти з мирним часом, кількість помешкань у регіоні зросла майже вдвічі. Якщо до 23 лютого можна було обирати з-понад 20 тис. осель, то у травні їх уже більше, ніж 40 тис. Водночас середня вартість оренди у травні навпаки знизилась майже на 22% та становить менш як 9 тис. грн на місяць”, — йдеться у повідомленні.

Також велика ймовірність швидко знайти вільні квадратні метри й на Дніпропетровщині. Однак дещо зросла і ціна — в середньому, понад 7 тис. грн. Приблизно таку саму середньомісячну вартість оренди просять і на Івано-Франківщині та Полтавщині, а от у Черкаській області ціна проживання на місяць обійдеться в трохи більше, ніж 6 тис. грн.

Аналітики зазначають, що у столиці побільшало вільних квартир за доступною ціною.

“Якщо порівнювати ціни на оренду зараз і до 23 лютого, то в Києві місячна плата за однокімнатну квартиру скоротилася на 1590 грн і становить 7945 грн, двокімнатної — на 4879 грн (11198 грн), трикімнатної — на 8 087 грн (16426 грн)”, — зазначила аналітична служба.

У західних регіонах, з огляду на зростання попиту, ціни навпаки зросли. Відтак, в Івано-Франківську місячна оренда однокімнатної квартири у травні коштує 8776 грн, двокімнатна обійдеться у 11702 грн, трикімнатна — у 17553 грн. А от у Калуші, містечку за 30 км від Франківська, про яке тепер знає вся Європа, популярність не вплинула на ціну оренди. Однокімнатну квартиру у місті, як і раніше, можна зняти за 3000 грн на місяць. Також на OLX є оголошення про здачу двокімнаток у Калуші. Середня місячна вартість — 6000 грн.

У Хмельницькому пропозиції щодо оренди квартир дещо доступніші, ніж в інших західних областях: однокімнатне помешкання обійдеться у 6000 грн на місяць, двокімнатне — у 8 000 грн, а за трикімнатні оселі треба віддати, в середньому, 12000 грн на місяць.

Схожі ціни й в Черкасах. Однокімнатки та двокімнатки коштують так само як і в Хмельницькому, а от трикімнатну оселю можна орендувати на тисячу гривень дешевше — за 11000 грн на місяць. Своєю чергою, в Полтаві оренда однокімнатної квартири обійдеться у 8000 грн, за двокімнатну попросять близько 10000 грн, трикімнатне помешкання коштуватиме орієнтовно 15000 грн.

За результатами внутрішнього опитування OLX Нерухомість, 88% орендодавців здають в довгострокову оренду свої квартири. Для 85% власників це основний чи додатковий вид заробітку. Водночас умови воєнного часу спонукали майже 10% респондентів віддавати гроші за оренду на благодійність, підтримку ЗСУ чи закупівлю гуманітарної допомоги, а 8% опитаних навіть здають свою нерухомість безплатно тим, хто потребує дах над головою в такий складний для країни час.

Раніше Investory News писали, що буде з цінами на нерухомість після закінчення війни.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram