Новини
13 Листопада 2021
594

Шведські біологи зробили з коріння квасолі акумулятор

Розробка допоможе накопичувати енергію без шкоди для навколишнього середовища

Група вчених із лабораторії органічної електроніки Лінчепінгського університету у Швеції під керівництвом доцента університету Елені Ставрініду перетворила коріння живих рослин на акумулятори, повідомляє Hightech.

Вчені взяли звичайну квасолю та поливали її водним розчином з вмістом кон’югованого олігомеру ETE-S, який вбирався в тканини коренів, створюючи полімерну плівку.

Біологи продовжували поливати рослину, допоки та не виросла, зацвіла та почала плодоносити. Під час роботи квасоля жила протягом свого природного циклу, але при цьому надземна частина та коріння стали проводити електрику.

Коріння рослини залишалося електропровідним близько місяця. Провідність була лише на рівні 10 Сіменс на сантиметр. Вчені досліджували, наскільки коріння буде ефективним для зберігання енергії. Щоб це перевірити, вони створили суперконденсатор, у якому коріння функціонували як електроди у процесі заряду та розряду.

Фото: Thor Balkhed

Раніше 2015 року такий експеримент проводили з трояндами. Якщо порівнювати з квітами, квасоля дозволила в 100 разів збільшити енергію, що запасається.

Дослідники відзначають — їхній спосіб допоможе ефективно накопичувати енергію без шкоди для навколишнього середовища.

За словами авторів, у квасолі була розвинена мочкувата система коренів, вона чудово підійшла для головного завдання — накопичення заряду.

Раніше Investory News писали, що у майбутньому заряджати акумулятори електролітаків можна буде енергією повітря. Наразі залишається відкритим питання, наскільки це буде ефективно.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram