Новини
6 Березня 2023
336

Шольц висловив побоювання, що Китай може дати зброю рф

У Байдена ж заявили, що вже попередили Китай про небажаність такого розвитку подій

На зустрічі з президентом США Джо Байденом канцлер Німеччини Олаф Шольц висловив стурбованість з приводу того, що Китай може надавати летальну зброю росії, заявив координатор Ради нацбезпеки зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі в інтерв’ю “Голосу Америки”.

На думку Шольца, краще б Китай зосередився на тому, щоб переконати росію вивести війська з України, оскільки вторгнення, насамперед — незаконне. Але що стосується економічної практики, то це, як зазначив Кірбі, суверенні рішення, які канцлер повинен ухвалювати від імені німецького народу.

Водночас Кірбі нагадав, що держсекретар Ентоні Блінкен в бесіді з китайським колегою вже попередив, що США не хочуть, щоб Китай надавав будь-яку зброю росіянам. “Вони цього не зробили, хоча і питання з повістки теж не зняли. Ми були дуже відверті щодо того, що у цього кроку будуть свої наслідки. Очевидно, що цей крок завдасть удару по становищу Китаю в міжнародній спільноті”, — сказав Кірбі.

Він підкреслив, що Китаю належить зробити вибір — чи дійсно він хоче стати на бік президента путіна, чи дійсно він хоче допомогти йому “у вбивстві невинних українців”.

“Саме так виглядав би подібний крок. І якщо Китай піклується про свою міжнародну репутацію, можна було б припустити, що він вважатиме це не відповідним своїм інтересам”, — висловив думку Кірбі.

Він підкреслив, що важливо публічно поділитися побоюваннями про те, що Китай може рухатися в цьому напрямку. “Президенту Сі Цзіньпіну належить зробити вибір. І ми настійно закликали його зробити правильний вибір, не полегшувати путіну вбивство невинних українців”, — пояснив Кірбі.

З самого початку повномасштабного вторгнення рф в Україну влада Китаю зберігала нейтралітет і ніяк не висловлювала свою позицію. Водночас влітку минулого року на саміті ШОС за участю президента рф путіна лідери Китаю та Індії заявили про неприйнятність ядерних погроз і продовження війни.

А 24 лютого Китай раптово представив свій план миру в Україні. Він складається з 12 пунктів, проте в ньому немає згадки про виведення російських військ з України.

Китайський мирний план розкритикували як в Україні, так і в США та Європі.

Раніше Investory News писали, що США закликають союзників накласти санкції на Китай, якщо він передасть рф зброю.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram