Новини
21 Вересня 2021
649

Шість українських компаній отримають €240 тисяч на кліматичні інновації

Грантові кошти покриють 75% витрат на нові технології

Шість українських компаній отримають €240 тис. від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Європейського союзу на кліматичні інновації, повідомляє Ain.ua.

“Серед підтриманих інновацій є сільськогосподарські безпілотники, житлові комплекси з технічних конопель, панелі з переробленого пластику для інтер’єрів та інше”, — зазначають у Greencubator, який проводив церемонію нагородження переможців.

Серед переможців, які отримають від ЄБРР і ЄС €240 тис. грантів на розвиток і вдосконалення технологій, що сприяють скороченню викидів парникових газів і споживання енергії в Україні, наступні:

• The Good Plastic Company — розширює виробництво високоякісних пластикових панелей з вторинної сировини для інтер’єрів, виробництва меблів тощо, таким чином скорочуючи вплив на навколишнє середовище;

• архітектурна студія “Екодар” — використовує технологію “цифрових близнюків” для втілення своїх проєктів енергоефективних і дружніх до довкілля будівель у всьому світі;

• провідний український виробник дріжджів компанія “Ензим” — збільшує ефективність своєї біогазової станції та зменшує обсяги стічних вод, що утворюються в процесі виробництва дріжджів;

• компанія “Домініон” — розробила мобільний завод на базі вантажного причепа для виготовлення полімерних труб великого діаметра безпосередньо на будівельних майданчиках. Це дозволяє уникнути транспортування труб з місця виготовлення на місце монтажу, а отже зменшити шкідливі викиди в атмосферу;

• “Віва Вікторія” — розробляє системи клімат-контролю для теплиць, що інтегрують вентиляцію, обігрів, полив, регулювання освітлення та внесення добрив й таке інше та забезпечують дистанційне керування;

• лабораторія перспективних реактивних двигунів (LAJP) — завершує розробку безпілотного літака для внесення з повітря пестицидів або добрив, який замінить застарілі сільськогосподарські літаки Ан-2.

Грантові кошти покривають 75% витрат (до €50 тис.) на інноваційні рішення та технології, які розвивають і впроваджують компанії переможці для протистояння змінам клімату.

За словами Єврокомісара Віргініуса Сінкявічюса, бізнес-інновації та чисті технології є ключовими для реалізації Європейським Союзом Green Deal. “Пом’якшення наслідків зміни клімату та екологічні інновації лежать в основі нашої політики, зокрема, коли мова йде про співпрацю з партнерами. Обнадійливо бачити, як новатори з України, однієї з найближчих країн-партнерів, сприяють цим зусиллям. Євросоюз щасливий допомагати їм у цьому”, — наголосив він.

Як зазначається, кошти витрачатимуться на інженерні послуги, впровадження інженерного програмного забезпечення, розробку й тестування програмного забезпечення, захист інтелектуальної власності, українську та міжнародну сертифікацію тощо.

Програма Кліматичні Інноваційні Ваучери реалізується у межах ініціативи ЄБРР “Центр фінансування та передачі технологій у сфері кліматичних змін” (link is external) (FINTECC), яку ЄС підтримує через свою ініціативу EU4Climate (link is external).

Перші кошти за цією програмою було видано 2017 року в Україні. На сьогодні вже 26 українських компаній отримали гранти на загальну суму майже €1 млн. В Україні ця програма реалізується консорціумом під керівництвом Greencubator за участю консалтингової компанії CIVITTA.

Раніше Investory News писали, що на початку вересня фонд Джеффа Безоса пожертвував $150 млн кліматичним групам. Гроші отримають підрозділи, що захищають нацменшини та жителі районів з низьким доходом.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram