Країна
10 Січня 2019
5 688

Що шукають іноземні інвестори в Україні

Україна має потенціал і може бути привабливою для інвесторів. Investory News дослідили, куди найімовірніше підуть інвестиції у 2019-му

За останні роки потік іноземних інвестицій в Україну відчутно знизився. Але ні урядовці, ні експерти не втрачають надії. Перспективи в українського підприємництва є, причому – не лише в традиційному сільському господарстві.

Статистика інвестування

За даними Державної служби статистики за перше півріччя 2018 року в Україну надійшло $1,2 млрд прямих іноземних інвестицій. За весь 2017 рік ця цифра склала $1,8 млрд. Для порівняння – у 2016 році в Україну надійшло $4,4 млрд прямих іноземних інвестицій.

Сфери-лідери серед видів економічної діяльності, в які найбільше інвестують, не змінилися. Перші – фінансова та страхова діяльність, далі – промисловість і торгівля. Трохи менше приваблюють інвесторів операції з нерухомістю. Натомість до лідерів найбільш інвестованих видів діяльності увійшли цього року інформація та телекомунікації, наукова, професійна та технічна діяльність.

Серед країн, які найбільше інвестували в Україну у 2018 році, активно проявляли себе інвестори з Росії, Кіпру, Нідерландів. Відновили практику інвестування в Україну Польща і Австрія. А от Великобританія значно знизила обсяг інвестицій – від $403 млн. у 2016-му до $43 млн. за перше півріччя 2018-го. Як зазначила віце-президент інвестиційної компанії A7 CAPITAL Валентина Білик, найбільший потенціал для отримання інвестицій є у компаній, які мають доступ до порівняно недорогих фінансових ресурсів, а також мають налагоджений експорт товарів або послуг. А от надходження іноземних інвестиції в якості альтернативи фінансуванню від українських банків стримує високий ризик країни, незважаючи на порівняно привабливу очікувану дохідність від проектів, що перевищує інвестиційні показники аналогічних проектів за кордоном.

Перспективи для іноземних інвестицій

Як вважає Валентина Білик, в Україні сьогодні практично усі сектори економіки потребують інвестицій. Зокрема – для модернізації та збільшення існуючих потужностей, розвитку нових напрямків бізнесу для виходу на нові глобальні ринки.

З точки зору отримання інвестицій, найбільш перспективними залишаються АПК та IT. У 2018 році особливий інтерес зі сторони іноземних інвесторів був спрямований на проекти у сфері енергетики, в першу чергу, відновлюваних джерел енергії, – уточнила експерт.

На її думку, не розкритим залишається потенціал інфраструктурних проектів та проектів галузі охорони здоров’я. Однак угоди з потенційними інвесторами напрацьовуються, повідомила пані Валентина. Щоправда, враховуючи поточну ситуацію в Україні, подальше обговорення ключових умов призупинилося, як мінімум, до січня 2019 року.

У порівнянні із попередніми роками, кількість угод суттєво зросла. Це як і підтримка та розвиток бізнесу існуючих українських підрозділів міжнародних компаній, так абсолютно нові інвестори, які вперше вкладають у проекти в Україні, – уточнила пані Білик. Але інформацією щодо угод не поділилась, посилаючись на конфіденційність.

«Можу сказати, що на даний час, у нас в роботі більше 100 проектів на загальну суму більше $2 млрд, з яких орієнтовно 70 – це кількість проектів з відновлюваної енергетики», – повідомила Валентина Білик.

Куди вкладатимуть інвестори

Економічний аналітик Андрій Вігірінський найперспективнішими з точки зору співпраці з іноземними інвесторами вважає енергетику, особливо відновлювальну, а також сільське господарство. Також залучити кошти можна держпрограмами, які дозволять швидко повернути вкладене, акцентував Вігірінський. Це значить купити щось, що є частиною працюючого бізнесу (часткою монополії). Наприклад, «Центренерго» чи «Одеський припортовий завод».

Інфраструктура – також перспективний напрямок для інвестування. Зокрема, мова йде про авіа напрямок: як бачимо, в останній час в Україну зайшли нові компанії-лоукости. Між тим поступово змінюється кон’юнктура авіа подорожей – з’явилось чимало робочих поїздок, заробітчан, внутрішніх перельотів.  


•••

Найбільш перспективними галузями для інвестування в 2019-му залишаються АПК, енергетика, IT та інфраструктура

•••


Наступний напрямок інфраструктури – дороги. При стабільному фінансуванні держави на $1-1,5 млрд за рік ця сфера буде цікава для іноземних компаній. «Але це дещо інше, ніж інвестиції. Через Дорожній фонд ми створили стабільне замовлення на прийдешніх пару десятків років, звісно за це замовлення будуть боротись. Інша справа, коли іноземний концесіонер побудує за $10 млрд  кільцеву довкола Києва. Але це буде можливо, коли з’явиться закон про концесії», – уточнив аналітик.

Розвиток ІТ-індустрії пан Вігірінський вважає малоймовірним варіантом для сьогоднішньої України. Натомість якраз в нашій країні говорять про перспективи індустріальних парків, які ставлять за мету створити інфраструктурні умови для промисловості. Так, відомий бізнесмен Василь Хмельницький приділяє немалу увагу створенню інноваційного парку UnitCity в столиці України, який може стати першим таким «кампусом», де зможуть знайти один одного стартапери і міжнародні корпорації. Поки що він вкладає власні гроші, а не кошти іноземних інвесторів.

Тому станом на сьогодні українських ІТ-спеціалістів залюбки запрошують на аутсорс. Адже будувати «кампуси»в Україні інвесторам невигідно. Це ціла екосистема відносин від топів до виконавців, і це колосальні гроші, які у воюючу країну з обмеженою купівельною спроможністю населення ніхто не вкладе. Втім, це не означає, що майбутнього в української ІТ-індустрії немає шансів.

Андрій Віргінський вважає, що для старту підприємництва найбільше перспектив є у сфері послуг, обслуговування. І найзручніша форма господарювання – індивідуальне підприємництво. Така діяльність не потребує значних капіталовкладень, менш ризикована і має доступ до банківського капіталу.

Які перешкоди треба долати

Серед перешкод, що стримують надходження інвестицій в Україну, ключовими Валентина Білик назвала відсутність прозорої незалежної судової системи та ефективного механізму захисту права власності. А також високий рівень корупції і політичні ризики.

Андрій Вігірінський вважає, що «для прогресивного іноземного інвестування потрібно викорінити із голів як населення, так і з риторики політиків, що «кредит – це допомога», бо насправді це позика під відсотки. І так само, що інвестор – це не товариш, що просто дає гроші, і не ворог, який «все відбере». Це особа (юрособа) з активами, яка готова вкласти їх для примноження і заробітку. І свого, і вашого. Але щоб інвестор їх вклав – потрібно, щоб він розумів, у чому вигода».


•••

Прямі інвестиції в Україну в 2019-му можуть скласти $1,8 млрд 

•••


А поки Міністерство економічного розвитку і торгівлі помірно оптимістичне у своїх прогнозах щодо інвестиційного клімату. Зокрема, облікову ставку на 2019-й прогнозують 18%, у 2020 – 16%, у 2021 – 14%. Щодо прогнозу приходу прямих іноземних інвестицій в економіку України, то станом на грудень 2018 року ця цифра була на рівні $2,4 млрд загалом з приростом капіталу у 2018 році, прямих іноземних інвестицій –  $1,9 млрд. На 2019 рік ця сума може скласти $2,5 млрд та $1,8 млрд відповідно. У 2020 році прогнозується $3,1 млрд і $2,1 млрд, у 2021 році – всього $4 млрд інвестицій, з яких прямих іноземних – $2,5 млрд.

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram