Новини
7 Серпня 2020
869

Шалені результати: За півтора року акції сінгапурського розробника ігор Sea подорожчали на 880%

Це найпотужніше зростання цінних паперів серед усіх компаній з ринковою вартістю від $1 мільярда

Акції сінгапурської компанії Sea, що займається відеоіграми, електронною торгівлею й платежами, подорожчали на понад 880% за півтора року, повідомляє Bloomberg.

Видання зазначає, що Sea стала найбільшою компанією Південно-Східної Азії після того, як її ринкова вартість перевищила $65 млрд. “Швидко зростає й виторг компанії, який у 2019 році збільшився на 163% і склав $2,2 млрд”, – йдеться у повідомленні.

Приблизно 20% компанії наразі володіє китайський гігант Tencent. За даними на травень, її акції являють собою основний актив у портфелі фонду Dynamic Power Global Growth Class – одного з найуспішніших фондів взаємних інвестицій останнього десятиліття.

Засновник Sea Форрест Лі у середині липня став мільярдером. За даними оновлюваного в реальному часі рейтингу Forbes Real-Time, він займає 256-е місце у списку найбагатших людей світу зі статком $7,8 млрд. У інтерв’ю Bloomberg Лі розповів, що з квітня працює в офісі сім днів на тиждень.

Попит на мобільні ігри компанії та її платформу для онлайн-шопінгу підскочив під час пандемії. Крім того, Sea прагне отримати ліцензію на ведення цифрової банківської діяльності у Сінгапурі.

“Ми не любимо занадто багато думати про наш успіх або про те, як ми до цього прийшли. Не важливо, хороші обставини, чи погані. Це не змінює компанію або людину”, – заявив Лі виданню.

Як зазначає Forbes, Лі заснував Sea, відому раніше як Garena, у 2009 році та за підтримки Tencent вивів компанію на Нью-Йоркську біржу у 2017-му.

На початкових етапах ціна акцій росла через успіх першої створеної Sea мобільної гри Free Fire, в яку стали грати 80 млн користувачів на день більш ніж на 130 ринках.

“Тепер все більшу роль відіграє бізнес компанії у сфері електронної торгівлі та фінансових послуг. Її платформа Shopee у четвертому кварталі 2019 року обігнала Lazada, що належить гігантові Alibaba, ставши головним постачальником послуг у сфері онлайн-торгівлі в Південно-Східній Азії”, – зазначає Bloomberg з посиланням на дослідницьку фірму iPrice.

“За останні два роки ми побачили компанію, у якої є відмінна команда й відмінні продукти”, – заявив Bloomberg партнер хедж-фонду Kora Management, що інвестував в Sea Деніел Джейкобс.

Він назвав компанію “маленькою Tencent” і заявив, що вона може “стати дійсно успішною, величезною компанією в глобальному контексті”. Джейкобса не бентежить і те, що чисті збитки Sea минулого року склали $1,46 млрд, оскільки компанія “все тримає під контролем”.

Водночас аналітик DBS Bank Сачін Міттал змінив свої рекомендації щодо Sea в гіршу сторону. Він підкреслив, що в технологічній галузі наразі виник “міхур”. “Акції Sea переоцінені, й це часткове зображення ситуації в індустрії”, – наголосив він.

Скептики кажуть, що у Sea є багаті конкуренти у всіх основних сферах її бізнесу. А ігровий підрозділ компанії ще має довести, що може створити більше одного хіта. “Найбільший виклик для Sea тепер може полягати в тому, щоб задовольнити “захмарні” очікування інвесторів”, – підкреслив аналітик Intelligence Метью Кантерман.

Нагадаємо, минулого року сінгапурський стартап онлайн-бронювання бюджетних готелів RedDoorz в раунді фінансування серії C залучив $70 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram