Соцмережі
18 Січня 2021
555

Сергій Ніколайчук: НБУ, інфляція та облікова ставка

У грудні споживча інфляція очікувано прискорилася і влучила в 5% ціль НБУ. Ми очікуємо, що інфляційний тиск найближчим часом посилиться через сплеск світових цін на енергоносії та продовольчі товари, а також внаслідок підвищення мінімальної зарплати. Але в середньостроковій перспективі посилення обмінного курсу гривні на тлі сприятливої зовнішньоекономічної ситуації та стримуючий ефект пандемії на попит мають утримувати інфляцію близько до верхньої межі цільового діапазону та стримувати НБУ від підвищення облікової ставки в 1П21.
У грудні споживчі ціни зросли на 0.9% м/м, а річна інфляція прискорилася до 5.0% р/р з 3.8% р/р у листопаді. Показник був вищим, ніж консенсус Bloomberg (4.8%), наша оцінка (4.5%) та жовтневий прогноз НБУ (4.1%).
Сплеск річної інфляції був частково зумовлений ефектом статистичної бази. Крім того, прискорення споживчої інфляції в грудні в основному було спричинено продовольчим та енергетичним компонентами, відображаючи світові тенденції. Зокрема продовольча інфляція продовжувала прискорюватися до 5.2% р/р з 1.4% р/р у вересні. Хоча прискорення спостерігалося для більшості субкомпонентів, основний внесок забезпечили стрімке зростання цін на соняшникову олію (на 22% р/р), на яйця (на 30% р/р) та цукор (на 48% р/р). Різке підвищення світових цін на нафту й газ спричинило прискорення зростання цін на паливо (на 6% у листопаді-грудні) та комунальні послуги (до 13.6% р/р).
Водночас фундаментальний інфляційний тиск стабілізується. Базова інфляція зросла лише до 4.5% р/р, зростання базового ІСЦ було близько 5% м/м с/с в аннуалізованому вимірі останні місяці. Спалах випадків COVID-19 гальмує зростання цін на значну частину другорядних товарів та послуг, тоді як обмінний курс був міцнішим, ніж передбачалося.
У найближчі місяці подальше зростання цін на продукти харчування та енергоносії, підвищення середнього тарифу на електроенергію та збільшення мінімальної заробітної плати на 20%, імовірно, призведуть до додаткового тиску на інфляцію. Унаслідок загальна інфляція продовжить прискорюватися та перевищить верхню межу цільового діапазону вже в лютому.
Однак усе ще є підстави вважати, що цього року інфляція буде коливатися недалеко від верхньої межі цільового діапазону, оскільки поточний стрибок цін на продовольство має скоригуватися в другій половині року. До того ж значний розрив ВВП, імовірно, гальмуватиме фундаментальний інфляційний тиск, а нещодавнє та очікуване зміцнення обмінного курсу гривні забезпечить додатковий ефект.
Враховуючи сказане, НБУ, імовірно, буде підтримувати відносно стимулюючі монетарні умови, толеруючи дещо вищу за ціль загальну інфляцію, викликану переважно факторами з боку пропозиції. Звичайно, є певний ризик підвищення облікової ставки, якщо очікування інфляції почнуть погіршуватися або економічне відновлення буде стрімкішим. Але ми вважаємо, що перехід до більш жорткої монетарної політики є малоймовірними, поки НБУ не побачить вагомих доказів потужного відновлення економічної активності та фундаментального інфляційного тиску. Отже, ми залишаємося при думці, що Правління НБУ збереже ставку незмінною на наступному засіданні з монетарної політики в четвер і розпочне новий цикл підвищення ставки лише в 2П21.

#ICUresearch #ГрафікДня

У грудні споживча інфляція очікувано прискорилася і влучила в 5% ціль НБУ. Ми очікуємо, що…

Опубликовано Sergiy Nikolaychuk Понедельник, 18 января 2021 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram