Соцмережі
5 Березня 2021
536

Сергій Ніколайчук: Наслідки підвищення облікової ставки

Після утримання облікової ставки на історично мінімальному рівні 6% з червня минулого року. Правління НБУ розпочало новий цикл підвищення ставки з кроку в 50 б.п. Ймовірно, у квітні ставка знову буде підвищена — до 7%.

За оцінками НБУ, така траєкторія ставки узгоджується із поверненням інфляції в цільовий діапазон 5% +/- 1 в.п. у 1П22. Також НБУ відзначив прискорення інфляції в лютому, підвищені інфляційні очікування, зростання цін на світових ринках сировини, зокрема на с/г продукцію та енергоносії, динамічне відновлення глобальної економіки та внутрішнього споживчого попиту, ефекти від минулорічного послаблення гривні. В якості ключового ризику майбутньої інфляційної динаміки НБУ вказав на подальшу зміну карантинних обмежень для протидії поширення пандемії, вбачаючи вірогідність як покращення, так і погіршення ситуації.

Комунікація щодо майбутніх рішень НБУ була досить агресивною та сфокусованою на готовності продовжувати підвищення процентних ставок для обмеження фундаментального інфляційного тиску, стабілізації очікувань та приведення інфляції до цілі.

Незважаючи на те, що таке підвищення ставки передбачалося в січневому прогнозі НБУ, близько половини респондентів за різними опитуваннями очікували, що НБУ знову залишить ставку на рівні 6%. Насамперед, такі очікування на тлі прискорення інфляції формувалися з урахуванням ймовірного перенесення підвищення облікової ставки на дохідності ОВДП та банківські ставки за кредитами, а також ситуації з вакцинуванням і розвитком пандемії в Україні.

Ми в нашому грудневому Макроекономічному огляді також прогнозували, що НБУ відтермінує підвищення ставки до липня. Наше ключове припущення полягало в тому, що зміцнення обмінного курсу на початку року внаслідок сприятливих умов торгівлі та припливу портфельних інвестицій стримуватиме інфляційний тиск. Однак, вихід НБУ з валютними інтервенціями в середині лютого суттєво пригальмував зміцнення гривні.

На нашу думку, підвищення ставки надасть додаткового імпульсу портфельним інвестиціям нерезидентам і відповідно підтримає зміцнення обмінного курсу. Тому як і раніше, очікуємо протягом найближчих місяців рух до рівня 27 грн/$.

Водночас, навіть в умовах зміцнення обмінного курсу, враховуючи вказані НБУ проінфляційні фактори та його агресивну риторику, ставка з високою ймовірністю буде підвищена до 7% у квітні. На користь такого рішення також говорять триваюче зростання цін сировину, погіршення інфляційних очікувань у світі, підвищення на цьому фоні ставок за довгостроковими паперами Казначейства США та зниження ймовірності отримання в цьому році фінансування від МВФ. За умови реалізації ризику недоотримання офіційного фінансування, НБУ може бути змушений підвищувати ставку навіть більше. Однак, поки що, як і НБУ, ми очікуємо, що ставка на кінець року становитиме 7%.

#ICUresearch #ГрафікДня

Після утримання облікової ставки на історично мінімальному рівні 6% з червня минулого року,…

Опубликовано Sergiy Nikolaychuk Четверг, 4 марта 2021 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram