Соцмережі
22 Лютого 2021
590

Сергій Ніколайчук: Економіка оздоровлюється

Падіння ВВП України суттєво уповільнилося в останньому минулого кварталі року, незважаючи на погіршення ситуації з пандемією та посилення карантинних обмежень. Із загасанням економічного ефекту “другої хвилі” пандемії та з подальшим відновленням зовнішнього та внутрішнього попиту зростання економіки триватиме протягом найближчих кварталів.
Опубліковані на минулому тижні оперативні оцінки Держстату показали, що ВВП України в 4кв20 зріс на 0.8% кв/кв c/c і був лише на 0.7% нижче, ніж торік. Відповідно, падіння в річному вимірі суттєво уповільнилося порівняно з 3.5% р/р у 3кв20, що перевершило більшість очікувань. Загалом за 2020 р. ВВП скоротився за нашими оцінками на 4.2% р/р після чотирьох років зростання із середнім темпом 2.9%.
Держстат опублікує детальний розподіл ВВП за компонентами та номінальні значення 19 березня.
Відновлення в 4кв20 було спричинено поліпшенням умов торгівлі, державними інвестиціями в інфраструктуру та стійкістю внутрішнього споживчого попиту, зокрема через підвищення мінімальної заробітної плати у вересні та суттєве збільшення видатків бюджету в грудні. Таким чином, зростання реальних заробітних плат та роздрібної торгівлі прискорилося в середньому за квартал до 9.6% р/р та 13.6 р/р відповідно. Також стрімко покращилася ситуація в промисловості, де виробництво в грудні зросло на 4.8% р/р. Крім того, вагомий внесок мало поліпшення ситуації в сільському господарстві: завдяки пізньому врожаю кукурудзи випуск у грудні зріс на 26% р/р.
Унаслідок динаміка ВВП в Україні була кращою в порівнянні з більшістю інших країн (див. графік). Як ми наголошували раніше, це пояснюється структурою української економіки, сприятливими умовами торгівлі та суттєвим зміцненням макрофінансової стійкості, а також швидкою адаптацією бізнесу та населення до нових умов.
У подальшому ми очікуємо продовження відновлення економіки, зокрема ріст ВВП цього року на 5.6%, що однак зумовить ВВП приблизно на 5% нижче свого допандемічного тренду за припущення зростання на 3% у 2020-21 рр. Консенсус щодо зростання ВВП у 2021 р. – близько 4%.
На додаток до сприятливої бази порівняння та імпульсу зростання на початку року, навіть незважаючи на січневий карантин, наш оптимістичний погляд базується на високих цінах експортних товарів на початку року, очікуваному відновленні сільськогосподарського виробництва, а також усе ще стимулюючих фіскальній політиці та монетарних умовах. Більше того, пом’якшення обмежень у пасажирському транспорті та інших контактних послугах може забезпечити додатковий стимул для економіки, якщо пандемічні ризики будуть стримані через вакцинацію найбільш вразливих груп у 2П21.

#ICUresearch #ГрафікДня

Падіння ВВП України суттєво уповільнилося в останньому минулого кварталі року, незважаючи на…

Опубликовано Sergiy Nikolaychuk Понедельник, 22 февраля 2021 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram