Новини
14 Грудня 2021
743

Саудівська Аравія: У поточному десятилітті видобуток нафти може знизитися на 30%

Тим часом газ в Європі знову дорожчає

Обсяг світового видобутку нафти може скоротитися на 30% до кінця поточного десятиліття у зв’язку зі скороченням інвестицій у види палива, прогнозує Саудівська Аравія, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“Ми наближаємося до фази, яка може стати небезпечною у разі недостатніх витрат на енергетику”, — зазначив міністр енергетики Саудівської Аравії принц Абдулазіз бен Сальман, пише Bloomberg.

За його словами, результатом цього може стати “енергетична криза”. Міністр наголосив — щоденний обсяг видобутку нафти може скоротитися на 30 млн барелів до 2030 року. Він закликав енергетичні компанії та інвесторів ігнорувати “повідомлення, які лякають” щодо нафти та газу.

Раніше аналогічне попередження зробив міністр фінансів країни Мохаммед Аль-Джаддан. “Погляди міністрів суперечать позиції більшості активістів у сфері захисту навколишнього середовища, які вважають за необхідне вживати заходів для того, щоб уповільнити темпи глобального потепління”, — йдеться у повідомленні.

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) закликало до припинення нових інвестицій у види палива для досягнення нульового рівня викидів вуглеводню до 2050 року.

Наразі Саудівська Аравія, найбільший у світі експортер нафти, входить до країн, які продовжують вкладати мільярди доларів у нарощування видобутку. Країна намагається збільшити потужності до 13 млн барелів на добу з 12 млн, запланованих до 2027 року.

Згідно з даними International Energy Forum, світові витрати на проєкти в нафтогазовому секторі знизилися на 30%, до $309 млрд минулого року й трохи відновилися 2021-го.

Тим часом ціна газу в Європі перевищила $1,4 тис. Вартість на європейському ринку почала зростати ще минулого тижня. Як наслідок, на торгах у вівторок, 14 грудня, ціна січневого ф’ючерсу на TTF на біржі ICE Futures досягла $1425 за тис. куб. або €122,24 євро за МВт.год.

“Газ дорожчає в Європі на фоні зростання цін на скраплений газ в Азії — січневий контракт додав $18 і сягнув $1276 за тис. куб”, — йдеться у повідомленні.

Раніше Investory News писали, що Україна скоротила імпорт газу на 77%. На фоні газової кризи в Європі, трейдери нарощують реекспорт газу з України.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram