Новини
10 Березня 2020
523

Saudi Aramco у квітні збільшить поставки нафти на 26%

Вони складуть до 12,3 мільйона барелів на добу

Один із найбільших у світі виробників нафти Saudi Aramco у квітні 2020 р. збільшить поставки нафти до 12,3 млн барелів на добу. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на прес-службу саудівської держкомпанії.

Це на 26% більше, ніж Saudi Aramco зобов’язалася поставляти в рамках угоди про скорочення видобутку між країнами ОПЕК, Росією та ще кількома нафтовидобувними державами (ОПЕК +) в першому кварталі 2020 р. — 9,7 млн ​​барелів на добу. Приблизно стільки компанія виробила в лютому.

Водночас, як передає агенція, щонайменше три покупці саудівської нафти запросили на 30%-50% більше обсягів у квітні, ніж планували раніше. Це обумовлено різким зниженням цін на поставки нафти в наступному місяці.

Два з трьох покупців (обидва — НПЗ з країн північно-східної Азії) мають намір переробити частину додаткових обсягів нафти, а інше залишити в сховищах, повідомили джерела агенції.

Тим часом аналітики зазначають, що додаткові закупівлі нафти споживачами у Саудівській Аравії можуть привести до скорочення покупок на спотовому ринку. Це може негативно позначитися на ринках, де компанії традиційно продають свою нафту в рамках тендерів і спотових транзакцій, що зачіпає Західну Африку і частину потоків російської нафти.

Водночас міністр енергетики РФ Олександр Новак заявив, що російські нафтові компанії можуть наростити видобуток на 200-300 тис. барелів на добу, в перспективі — до 500 тис. барелів на добу.

За словами Новака, компанії будуть переглядати свої виробничі та інвестиційні плани.

Російський міністр зазначив, що РФ не виключає нових спільних з ОПЕК заходів щодо стабілізації ринку, хоча чергові зустрічі ОПЕК заплановані в травні-червні.

Новак також заявив, що різке зниження цін на нафту в понеділок було викликано панічними настроями, які спровокували пропозицію додаткової знижки на $6-$8 від Saudi Aramco, а відновлення цін на нафту займе кілька місяців.

Як відомо, з 1 квітня угода ОПЕК+ перестане діяти, тому що РФ на зустрічі у Відні 6 березня відмовилася від подальшого скорочення видобутку, що призвело до скасування всіх домовленостей. Вартість бареля північноморської нафти марки Brent на торгах у Лондоні 10 березня зросла на 6%, станом на ранок котирування досягли позначки $36,54.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram