Новини
1 Березня 2024
178

Samsung презентувала новий ШI-чип

Він має найвищу у світі ємність пам’яті

Компанія Samsung Electronics поділилася новою розробкою. Це чип з високою пропускною здатністю, який має наразі найвищу ємність в галузі. Виробники повідомили, що HBM3E 12H підвищує продуктивність та ємність більш ніж на 50%.

“Постачальникам галузевих послуг у галузі штучного інтелекту все частіше потрібні HBM з більшою ємністю, і наш новий продукт HBM3E 12H був розроблений, щоб задовольнити цю потребу, — сказав Йонгчеол Бе, виконавчий віцепрезидент з планування продуктів пам’яті Samsung Electronics. — Це нове рішення пам’яті є частиною нашого прагнення розробки основних технологій для високопродуктивних HBM і забезпечення технологічного лідерства на ринку високопродуктивних HBM в епоху штучного інтелекту”, — сказав Бе.

Samsung Electronics — найбільший у світі виробник мікросхем динамічної оперативної пам’яті, які використовуються у споживчих пристроях, таких як смартфони та комп’ютери. Генеративні моделі ШI, такі як ChatGPT від OpenAI, потребують великої кількості високопродуктивних мікросхем пам’яті. Такі чипи дозволяють генеративним моделям ШІ запам’ятовувати деталі минулих розмов і переваги користувачів, щоб генерувати відповіді, подібні до людських.

Ажіотаж навколо ШІ продовжує стимулювати виробників чипів. Американський розробник чипів Nvidia повідомила про зростання доходів у четвертому фінансовому кварталі на 265% завдяки стрімкому зростанню попиту на свої графічні процесори, тисячі з яких використовуються для запуску та навчання ChatGPT. Під час розмови з аналітиками генеральний директор Nvidia Дженсен Хуанг заявив, що компанія, ймовірно, не зможе підтримувати цей рівень зростання чи продаж протягом усього року.

“Оскільки додатки ШІ ростуть у геометричній прогресії, очікується, що HBM3E 12H стане оптимальним рішенням для майбутніх систем, яким потрібно більше пам’яті. Його більш висока продуктивність і ємність дозволять клієнтам гнучкіше керувати своїми ресурсами та знизити сукупну вартість володіння центрами обробки даних”, — заявили в Samsung Electronics.

Також Samsung заявила, що почала тестувати чип для клієнтів, а масове виробництво HBM3E 12H заплановане на першу половину 2024 року. За словами аналітика, Samsung, ймовірно, побачить “дуже сильне” зростання прибутку. “Я припускаю, що ця новина буде позитивною для ціни акцій Samsung, — сказав CNBC виконавчий директор Daiwa Securities С.К. Кім. — Торік Samsung стояла позаду SK Hynix у HBM3 для Nvidia. Крім того, Micron оголосила про масове виробництво 8-літрового накопичувача HBM3E ємністю 24 Гб. Я припускаю, що це забезпечить Nvidia лідерство у виробництві продуктів HBM3E з вищим рівнем (12L) та вищою щільністю (36 Гб)”.

До цього Samsung уклала угоду на постачання Nvidia чипів пам’яті з високою пропускною здатністю, згідно зі звітом Korea Economic Daily з посиланням на анонімні джерела в галузі. У звіті також йдеться про те, що SK Hynix, другий за величиною виробник чипів пам’яті в Південній Кореї, лідирує на ринку високопродуктивних чипів пам’яті. SK Hynix раніше була відома як єдиний масовий виробник чипів HBM3, що постачаються Nvidia, йдеться у повідомленні.

Компанія заявила, що HBM3E 12H має 12-шаровий пакет, але в ньому застосовано вдосконалену термокомпресійну непровідну плівку, яка дозволяє 12-шаровим продуктам мати ту саму висоту, що й восьмишарові, для задоволення поточних вимог до пакування HBM. Внаслідок цього виходить чип, який має більшу обчислювальну потужність без збільшення своєї фізичної площі.

“Samsung продовжує знижувати товщину свого матеріалу NCF і досяг найменшого в галузі зазору між чипами в сім мікрометрів, одночасно усуваючи порожнечі між шарами, — заявили в Samsung. — Ці зусилля призводять до зростання вертикальної густини більш ніж на 20% порівняно з продуктом HBM3 8H”.

Як писали раніше Investory News, гендиректор OpenAI Сем Альтман веде переговори з інвесторами, зокрема з ОАЕ, щодо пошуку коштів для підвищення світового потенціалу виробництва чипів та розширення можливостей для штучного інтелекту.

Тим часом розробник чипів Nvidia посіла четверте місце у рейтингу найдорожчих компаній США.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram