Бiзнес
21 Вересня 2021
1 361

Самовпевненість інвесторів — не завжди хороша риса у бізнесі

Щоб не зазнавати втрат бізнесмени повинні постійно контролювати свої фінанси

Філіп Фернбах з Університету Колорадо разом зі своїм колегою Деніелом Волтерсом з французької бізнес-школи INSEAD вирішили провести експеримент — спочатку вони опитали понад 400 інвесторів щодо того, чи пам’ятають вони дві угоди, які найбільше вплинули на їх портфель 2019 року, відповідно вказавши, скільки заробили або втратили на них.

Потім учасники експерименту перевірили реальну прибутковість операцій. Після цього інвестори оцінювали, наскільки можуть випередити індекс S&P 500 найближчі 12 місяців і як часто вони торгують. Виявилося — що більше розходження між реальними та записаними результатами, то більшу прибутковість вони розраховують отримати, якщо порівнювати з ринковою, і тим частіше вони торгують.

У другій фазі дослідження вчені попросили 150 інвесторів згадати десять своїх найрезультативніших угод 2020 року. Цікаво, що респонденти частіше забувають про свої невдалі угоди, що призводить до зростання самовпевненості. Отже, інвестори, які гірше пам’ятають результати своїх угод, самовпевненіші та здійснюють більше операцій.

Чому це небезпечно? 

Як зазначає CNBC, чим більше угод здійснює інвестор, тим більша ймовірність того, що він програє стратегії “купи та тримай” — тобто ринку. Так, дослідження, проведене на основі даних з Тайваню у 1992-2006 роках показало, що більшість (85%) дей-трейдерів торгують собі на збиток. У Бразилії (2013-2015 роки) тільки 3% дей-трейдерів були в плюсі.

Тобто, надмірна торгівля — лише один з наслідків самовпевненості. Про це у своїй книзі “Поведінкові фінанси та управління капіталом” написав Майкл Помпіан з Sunpointe Investments.

Крім того, автор виділив ще три помилки самовпевнених інвесторів:

• необґрунтована віра у власну здатність оцінювати інвестиційну привабливість компаній;

• недооцінка ризиків погіршення ситуації через упевненість у власних прогнозах;

• недостатня диверсифікація портфеля, яка відбувається через переконаність інвесторів у тому, що їх цінні папери не можуть показати поганий результат.

Висновки Помпіана підтверджують й інші дослідження. В експерименті вчених з Маастрихтського університету інвестори занадто оптимістично дивилися на акції, в які вже вклалися. Крім того, вони з більшою ймовірністю повторно в них інвестували, навіть не дивлячись на те, що дохідність проти інших інструментів була нижчою.

Самовпевнені інвестори схильні переоцінювати свої знання, тому їх прогнози зазвичай завищені. Самовпевненість, а не знання, частіше стає мотивацією для торгівлі, що призводить до поганих фінансових результатів.

Захиститися від самого себе

Інвесторам не варто зовсім відмовлятися від угод — наприклад, іноді варто проводити ребалансування портфеля. “Найімовірніше, варто знизити їх частоту, особливо якщо “бичачий” ринок закінчується”, — зазначив Фернбах СNBC.

І додав — коли ринок падає, інвестори часто продають акції на емоціях, що негативно позначається на результаті.

Щоб знизити вплив ефекту спотворення пам’яті, Фернбах і Волтерс у третій фазі експерименту запропонували інвесторам спочатку подивитися свої фінансові звіти, а потім виписати угоди, які мали найбільший вплив на портфель. Це призвело до зниження самовпевненості та бажання знизити кількість операцій у майбутньому.

“Інвестори можуть збільшити прибутковість, якщо більше приділятимуть уваги своїм результатам у минулому”, — вважають вчені. Також, на їхню думку, брокери могли б частіше нагадувати інвесторам про їх колишню прибутковість.

Помпіан радить інвесторам для зниження самовпевненості розраховувати результати угод за останні два роки, а активним інвесторам — відстежувати кожну операцію. Ця вправа має показати згубні наслідки надмірної торгівлі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram