Новини
16 Червня 2022
626

Румунія почала видобуток газу на шельфі Чорного моря

Компанія планує цього року видобути 0,5 млрд м³ газу

Румунська компанія Black Sea Oil&Gas (BSOG) оголосила про початок видобутку газу на шельфі Чорного моря. Перші обсяги надійшли до національної газотранспортної системи Румунії вдень у середу, 15 червня, йдеться у пресрелізі компанії.

У межах проєкту Мідія (Midia Gas Development Project) компанія планує цього року видобути 0,5 млрд кубометрів газу, а протягом наступних трьох років вийти на щорічний видобуток 1 млрд кубометрів.

Річне споживання газу в Румунії становить близько 10-11 млрд кубометрів.

BSOG видобуває газ на газових родовищах Ана та Дойна, з’єднаних із берегом газопроводом у 126 км.

Родовище Ана було відкрито у 2007 році. Інше велике родовище — Дойна — у 1995 році. Згідно з прогнозами, вони експлуатуватимуться десять років. Запаси цих родовищ — 10 млрд кубометрів.

Це перший за 30 років офшорний газовидобувний проєкт у Румунії та єдиний із працюючих на цей час.

Гендиректор BSOG Марк Біком назвав початок видобутку газу на шельфі важливою віхою. “Результат наших зусиль не тільки в тому, що MGD забезпечить 10% потреб Румунії в газі, він також відкриває шлях, а може й забезпечує інфраструктуру для інших здобувачів у Чорному морі”, — сказав він.

Запаси газу в румунській зоні Чорного моря оцінюються приблизно в 200 млрд кубометрів. Найбільше родовище знаходиться у периметрі Neptun Deep, яке планують розробляти OMV та Romgaz. Перші обсяги газу звідти очікуються ближче до кінця десятиліття — у 2026-2027 роках чи ще пізніше.

Нагадаємо, що Україна пропонує США домовитися про постачання газу за ленд-лізом. Державі необхідно 6 млрд кубометрів газу до настання зими.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram